Android 5.0 Lollipop

'

Google a reusit sa ajunga din urma si poate chiar sa depaseasca succesul celor de la Apple care au fost promotorii smartphone-urilor si dispozitivelor multi touch. Developerii de la Google au oferit, de-a lungul timpului, o serie intreaga de avantaje sistemului de operare Android.

Printre acestea se numara aplicatiile mai ieftine, posibilitatea instalarii lor din diferite surse, multiplele variante de personalizare a interfetei de utilizare, upgradarea constanta si multitudinea de dispozitive care il folosesc, de la preturi mici pana la cele mai mari.

Ultima varianta de Android este Android 5.0 Lollipop. Vom prezenta in continuare cateva dintre cele mai importante imbunatatiri / modificari aparute in ultima versiune.

Android-50-Lollipop

Un upgrade important fata de versiunea anterioara este reprezentat de interactiunea mult mai rapida. Developerii afirma ca performanta este de 4 ori mai mare fata de versiunea veche. Continutul va raspunde la atingerea utilizatorului intr-un mod intuitiv.

La nivelul designului, Android 5.0 Lollipop aduce un aspect plat care, in acelasi timp, ofera un efect 3D. Ideea de la baza designului numit Material Design este de a oferi consistenta si a indeparta definitiv fragmentarea.

La nivel grafic, versiunea noua de Android lucreaza cu nume precum NVIDIA si Qualcomm pentru a reduce diferentele dintre grafica de pe dispozitivele mobile si touch si cele de tip desktop. In ceea ce priveste fotografiile, este de remarcat faptul ca vor putea fi deschise fisiere RAW.

Un upgrade major a fost realizat asupra notificarilor. Acestea vor fi mult mai bine filtrate, aparand in primul rand cele cu adevarat importante si cu informatii relevante despre aplicatiile instalate. Filtrarea face un pas in plus si ofera si utilizatorului posibilitatea de a alege ce notificari sa primeasca. Acesta va putea restrictiona notificarile la anumite persoane si aplicatii. Notificarile precum apelurile si mesajele vor aparea ca pop-up-uri, utilizatorul putand sa le acceseze sau sa le inchida rapid, fara a mai fi nevoie sa deschida panoul de notificari si fara a-si intrerupe, de exemplu, sesiunea de joc. Mai mult, notificarile vor aparea si vor putea fi accesibile de pe lock screen.

Viata bateriei va fi imbunatatita, sistemul de operare integrand o functie nativa de salvare a autonomiei care poate oferi 90 de minute suplimentare la nevoie.

La nivelul controlului, sunt de remarcat functiile care permit pornirea dispozitivului prin simpla lui miscare sau dubla atingere pe ecran. Apoi, o alta functie interesanta este cea de control vocal care functioneaza chiar si atunci cand ecranul este stins. Nu in ultimul rand, Android Lollipop ofera posibilitatea ca mai multi utilizatori sa se conecteze pe acelasi dispozitiv, chiar si pe smartphone. Mai exact, utilizatorii vor putea sa se logheze de pe acelasi dispozitiv folosindu-si propriile conturi Google.  Spre exemplu, membrii aceleiasi familii sau prietenii vor putea sa isi acceseze mesajele, apelurile sau mail-urile dintr-un singur loc, ca si cum ar folosi fiecare propriul dispozitiv.

Android Lollipop 5.0 va fi disponibil, in primul rand, pe dispozitivele Google Nexus 4, 5, 7 si 10. Apoi, producatori precum HTC, Sony, Motorola, LG si Samsung vor oferi noua versiune pe modelele high-end. Vorbim, astfel, de modele precum HTC One M7 si M8, Sony Xperia Z si ZL, LG G3, Samsung Galaxy S5 si Note 4.

 

Share this post: