Android conduce detasat in lupta sistemelor de operare mobile

'

Poate ca ierarhia nu este o surpriza pentru nimeni, fiind evident ca Android si iOS detin suprematia in segmentul sistemelor de operare pentru dispozitive mobile, dar procentele sunt de natura sa ne faca sa tremuram (iarasi) de teama unui monopol (in acceptiunea mai larga a termenului).

Conform rapoartelor International Data Corporation (IDC), Android a fost instalat pe 1.1 miliarde de smartphone-uri in anul 2014, avand o crestere de 32% fata de 2013. In felul acesta, Android a ajuns sa aiba o cota de piata de 81.5% in 2014 (in 2013 a avut 78.7).

Banuim ca nu e nicio surpriza faptul ca Samsung este brandul care produce cele mai multe telefoane Android, livrand in piata mai multe telefoane decat urmatorii cinci producatori la un loc. Pe de alta parte, in 2014 Samsung n-a avut crestere, ceea ce arata ca segmentul Android a crescut datorita celorlalti producatori (Huawei, Lenovo (incluzand Motorola), LG Electronics, Xiaomi si ZTE).

android-ios

Trecand la Apple iOS, aflam ca acesta a fost livrat pe 192.7 milioane de smartphones in 2014, in crestere cu 25.6%fata de 153.4 milioane de unitati livrate in 2013. Desi a avut crestere numerica, procentul de piata iOS a scazut la 14.8%, fata de 15.1% in 2013.

Telefoanele pe care a fost livrat Windows Phone OS de la Microsoft au incheiat anul 2014 cu o cota de piata de 2.7%, in scadere serioasa de la 3.3 in 2013.

Blackberry OS ramane in coada clasamentului cu un dezastruos 0.4% din piata, in scadere dramatica (ca de obicei in ultimii ani) fata de 1.9% al lui 2013.

Observam ca, procentual, doar Android a avut crestere in 2014, datorita jucatorilor (relativ) mici de pe piata producatorilor de smartphones care au cucerit segmente de piata (banuim ca in primul rand in Asia) datorita diversitatii produselor si preturilor mici.

Deocamdata, singura piedica ce ar putea fi pusa robotului Android, care spulbera totul in cale, ar fi Tizen de la Samsung, in cazul in care acesta ar fi instalat pe toate device-urile mobile produse de coreeni, insa cum acestia au probleme serioase in ultima perioada, e putin probabil sa incerce o miscare de felul acesta. Android este deja un ecosistem matur, cu o piata de aplicatii foarte bine dezvoltata, ceea ce ne face sa credem ca va domina lumea sistemelor de operare pentru mobile mult timp de-acum incolo.

 

Share this post:

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.