Care sunt costurile de productie ale unui Ipad Air?

'

Ultima tableta lansata de Apple, care masoara 10 inchi si poarta numele de iPad Air, a fost scoasa pe piata in luna octombrie a acestui an, pretul acesteia ajungand aproape de 1000 de dolari. Aceasta tableta imbina cele mai noi tehnologii de pe piata cu o greutate ce frapeaza utilizatorul la primul contact cu noua tableta iPad Air.

ipad-air-costuriApple a reusit sa reduca substantial greutatea noii tablete, in comparatie cu precedenta. Noul iPad Air cantareste sub 470 de grame, astfel diferenta de greutate intre ultimul si penultimul model de tablete ale celor de la Apple este de peste 180 de grame. Aceasta surprindere apare cu atata mai mult cu cat performanta noii tablete este imbunatatita substantial, iar cursul tehnologie ne-a invatat ca noile tehnologii sunt ori mai grele ori mult mai scumpe. Ei bine cand vine vorba de pretul de productie al unui Ipad Air nu vorbim de sume mari, ci de unele suprinzator de mici.

Conform institutului de cercetare IHS, specializat in principal pe estimarea costurilor de productie ale componentelor hardware a deviceurilor Apple, apreciaza la noua tableta iPad Air combinatia dintre dimensiunile mai scazute, vitezele de procesare mult mai mari si o greutate mai scazuta. Dimensiunile mai scazute impreuna cu greutate mai scazut fac din noul Ipad Air una mult mai manevrabila si agreata de utilizatorii finali decat celelalte modele.

 

Costul de productie al unui iPad Air porneste de la 274 de dolari, in cazul modelului standard ce include 16 GB si doar conexiune Wi-Fi. Acest pret de la modelul de baza, poate creste pana la 361 de dolari in cazul celui mai performant model al tabletei, dotat cu toate functiile si facilitatile.
IFixit este una dintre cele mai cunoscute comapnii pentru tutorialele sale, prin care invata utilizatorii sa isi repare diferite aparaturi electronice chiar si tablete sau telefoane, ii ofera noii tablete Ipad Air doar nota 2 din 10 cand vine vorba de usurinta cu care poti demonta componentele. Conform CNET aceasta nota scade asa de drastic din cauza faptului ca ecranul de tip Retina Display se poate sparge cu mare usurinta, in momentul in care se intentioneaza indepartarea lui.

 

In ciuda afirmatiilor facute de IFixit, piesa cea mai costisitoare din componenta tabletei iPad Air este ecranul Retina Display al carui pret se ridica la 90 de dolari. Touchscreenul impreuna cu functiile integrate mai ridica pretul de fabricatie al unui Ipad Air cu inca 43 de dolari, ceea ce duce pretul total pentru realizarea displayului unei astfel de tablete sa se ridice la 133 de dolari.

 

Cu toate acestea, Apple a reusit sa reduca din costul de productie al noii tablete, in comparatie cu vechea tableta cu pana la 42 dolari. Desi performantele sunt mai ridicate pe noul Ipad si tehnologia mult mai noua, Apple reuseste sa achizitioneze noul procesor A7 cu 18 dolari, in detrimentul vechii generatii de procesoare A5 care costa 23 de dolari, cu 5 mai mult decat actualul.

Pretul celui mai ieftin iPad Air este de aproximativ 500 de dolari, aceasta diferenta intre costul de productie si pretul de achizitie este pusa pe seama departamentului de Cercetare si Dezvoltare, dar si in altele precum costurile legate de marketing, care pentru o companie precum Apple, se ridica la sute de milioane de dolari.

 

Share this post:

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.