Cele mai bune camere foto pentru vara 2015

'

Frumoase momente, care merită să fie păstrate. Dar cum? Camera de filmat e veche și te-ai săturat să tot umbli cu casete, iar aparatul foto face fotografii relativ bune afară, însă în interior ies toate în ceață. Unde mai pui că nici nu prea ai idee despre ce cadou drăguț să-i faci ei / lui.

Ei bine, ai ajuns exact unde trebuia, pentru că am niște idei care va rezolva toate cele trei probleme: cumperi o cameră foto care îți va face fotografii excepționale și afară și în interior, care filmează excelent și care poate fi frumos ambalată și prezentată drept cadou pentru ea sau el. Doar sunteți un cuplu și impărțiți totul împreună. Da, corect, nu chiar totul, însă camera foto poate fi una dintre ele, fără probleme.

Cele mai bune camere foto

Cand cumperi o cameră foto, cele mai importante 5 lucruri pe care trebuie să le iei în calcul sunt:

 1. Calitatea imaginii

 2. Utilitatea, funcțiile disponibile, adică ce poți face cu el

 3. Ușurința în utilizare

 4. Cât de bine arată și se simte

 5. Prețul său și al accesoriilor.

camera-foto

La punctele 3-5 vă descurcați foarte bine singuri, nu insist, pentru că acele criterii sunt subiective. Ce contează este chimia care se naște în timpul interacțiunii cu aparatul. De aceea, inainte de a comanda online, mergeți într-un magazin sau showroom și butonați-le puțin să vedeți cât de bine vă simțiți în interacțiunea cu ele. Doar primele două criterii implică aspecte tehnice și necesită precizări suplimentare.

Funcțiile disponibile. Aici oferta este foarte diversă și fiecare poate alege exact aparatul care are exact funcțiile de care are nevoie. Ca o scurtă sinteză, cele mai utile sunt:

 • Filmarea HD (1024×768) sau Full HD (1980×1080 ) cu focalizare continuă automată și sunet stereo. Majoritatea covârșitoare a aparatelor din oferta actuală are așa ceva.

 • Fotografierea panoramică (în special Fujifilm și Sony au această facilitate)

 • Mod PASM care permite schimbarea manuală a parametrilor fotografiei pentru cei care vor să fie mai creativi si s-au săturat ca aparatul să facă totul. Aproape toate aparatele foto peste 1000 de ron au acest mod de lucru.

 • Ecran de vizualizare cu unghi variabil, care permite efectuarea de fotografii a celor mai diverse obiecte / animale / persoane, din cele mai neasteptate poziții.

 • Plaja focală mare (zoom mare).

 • Stabilizarea imaginii / reducerea vibrațiilor.

Calitatea imaginii. Calitatea imaginii este cel mai important aspect la o camera foto. Tocmai pentru asta o iei: să faci cele mai tari fotografii, cu care să te mândrești de fiecare dată când le arăți prietenilor. Oricât de bine ar arăta, oricât de multe facilități ai avea, dacă nu face fotografii de bună calitate, nu merită să iei în calcul acel aparat foto. Pentru că, altfel, ai următoarele variante:

   1. Faci poze (nu fotografii) cu telefonul și nu mai e nevoie să-ți cumperi o cameră dedicată.

   2. Îți cumperi o bijuterie sau un accesoriu vestimentar, dacă vrei doar ceva care să arate bine.

   3. Îți cumperi o consolă cu jocuri, dacă tot ce vrei este să butonezi ceva cool.

Când vine vorba despre calitatea imaginii, mărimea conteaza! Al naibii de mult. De fapt, principala diferență dintre aparatele compacte și DSLR-uri este mărimea senzorului, adica acel dispozitiv care inregistreaza efectiv imaginea. Cu cât e mai mare, cu atât va înregistra mai multă lumină, și, în consecință, fotografiile vor fi mai luminoase, mai frumoase, chiar și în interiorul unei case. Deci, căutați aparate foto care au senzor mai mare.

Dar nu vă lăsați păcăliți de mărimea exterioară a camerei. Sunt camere foto care sunt mari, însă au senzor mic (1/2,3 – practic, orice camera care are un astfel de senzor nu merită să fie luată în serios) și sunt camere mici care au un senzor mare, deci fac fotografii la o calitate excepțională. Dintre aparatele foto care nu au obiective interschimbabile (deci, sunt simplu de utilizat, nu au nevoie de obiective care costă suplimentar, dar nici nu poți schimba obiectivul în funcție de nevoile de moment), cele mai populare sunt Sony RX100, Fujifilm X100, Canon G1X, în categoria de preț superioară, de peste 2000 de lei. Sub această limită sunt puține camere care oferă o calitate a imaginii oarecum similară, cum ar fi Nikon P7100 sau Canon S110, aflate, însă, chiar imediat sub limita de 2000 de lei.

Știu, deja aud pe mulți dintre voi comentând: Vai, dar multe dintre cele recomandate au doar 10 sau, cel mult, 12 megapixeli! Nu-mi place, vreau de 20 de megapixeli! Ok, ia-ți de 20 de megapixeli îngrămădiți pe un senzor minuscul și vei observa că pozele îți ies mai bine cu un telefon mobil bun. 10 sau 12 megapixeli sunt arhisuficienți pentru imprimarea unei fotografii pe o coala A4 sau chiar A3, la limită. Însă, lucru foarte important, calitatea imaginii este mult mai bună, culorile sunt mai vii și imaginea este mai clara pentru că, exact așa cum spuneam ceva mai devreme, fiecare pixel este mai mare și beneficiază de mai multă lumină.

Pentru aparatele cu obiective interschimbabile lucrurile stau chiar mai bine, în sensul că sunt destul de multe oferte de aparate foto care au o calitate a imaginii excepțională la prețuri sub 2000 de lei (sau în jurul acestei valori). Deci, daca nu vă deranjează mărimea (chiar e posibil să placă mai mult unora pentru că sunt mai solide si stau mai bine prinse în mână) și nici faptul ca la unele aparate nu există funcția de focalizare automată în timpul filmării, atunci puteți alege cu încredere unul dintre următoarele aparate foto DSLR cu un preț în jurul sumei de 2000 de lei: Canon 1100D, Nikon D3100 (care are și focalizare automată continuă în timpul filmării), Pentax K-r sau chiar beste-sellerul Nikon D5100 (care are și ecran rabatabil, foarte multe funcții foto creative, inclusiv focalizare automată continuă la filmare), pe care îl găsiți acum la un preț excepțional, fiind aflat la final de carieră comercială.

Există și o altă categorie, hibrida, intre aparatele foto compacte si DSLR (mirrorless, pe numele lor de scenă). Sunt mici, ușoare, au o calitate a imaginii mult mai bună decat a celor compacte, însă doar cele mai scumpe au o calitate similară sau chiar mai bună decît a DSLR-urilor. Cele mai noi și mai apreciate modele sunt cele de la Sony Nex 5R, Olympus E-M5 sau Sony Nex 7.

Pentru oricare aparat foto din ultimele două categorii trebuie să țineți cont că posibilitățile creative sunt, practic, aproape nelimitate, însă veți avea nevoie de mai multe tipuri de obiective cu care să vă puneți ideile în practică. Iar toate acestea înseamnă costuri suplimentare. Însă emoția momentului împărtășită cu cei dragi este neprețuită.

Share this post:

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.