Cele mai importante periferice pentru un calculator

'

Orice dispozitiv conectat intern sau extern la un calculator si care permite transferul de date este un periferic. Un computer personal sau o statie de lucru proceseaza informatie si, strict vorbind, este cam tot ceea ce face. Datele(informatii neprocesate) trebuie sa intre intr-un calculator, iar informatia procesata trebuie sa iasa. Intrarea si afisarea informatiei este sustinuta de o varietate de dispozitive accesorii numite periferice, cunoscute, de asemenea, sub denumirea de dispozitive de intrare si iesire. Unele periferice, precum tastaturile, sunt doar dispozitive de intrare; altele, precum imprimantele, sunt doar de iesire. Sunt si cateva care indeplinesc ambele functii.

Cum alegem cele mai importante periferice? Care sunt caracteristicile lor?

Monitorul este dispozitivul pe care imaginile produse de catre operatorul de calculator sau generate de program sunt afisate pe un tub catodic. Este cel mai folosit dispozitiv de afisare pentru un computer si una dintre cele mai importante periferice. In general, cele mai bune monitoare se remarca prin dimensiunea displayului, rezolutia(numarul de pixeli) si numarul de culori. Cu cat numarul acestora este mai mare, cu atat calitatea produsului este mai buna.

Tastatura calculatorului, inspirata din cea a masinilor de scris, contine taste pentru introducerea literelor, numerelor si a semnelor de punctuatie, precum si taste ce au diverse functii: scrierea cu majuscula, respectiv minuscula, stergerea caracterelor, mutarea cursorului de scris, etc. Tastele functionale ale tastaturii efectueaza sarcini ce variaza de la un program la altul. Cea mai buna tastatura poate fi aleasa in functie de scopul in care va fi folosita, de functiile suplimentare de care dispune, aspectul si pozitionarea tastelor sau oricare alte preferinte ale utilizatorului.

periferice pc

Mouseul este un dispozitiv ce permite miscarea cursorului pe desktop prin miscarea acestuia pe o suprafata. In prezent, printre dispozitivele comercializate de acest fel, exista doua tipuri: optice(senzorii preiau miscarea direct de pe suprafata pe care este asezat, fara a fi necesare conexiunile fizice) si mecanice (cu bila, a carei miscari sunt preluate de senzorii din interiorul dispozitivului si transmise la computer prin intermediul portului conectat). Mouseurile optice sunt cel mai des intalnite, singurele produse. Pentru utilizarea standard a unui dispozitiv de acest fel nu e nevoie de o baza informationala prea ampla, doar in cazul celor destinate gamingului, unde joaca un rol important in viteza de reactie.

Boxa portabila ne permite sa redam muzica sau alte sunete direct de pe computer, telefon, tableta sau apropoape orice alt dispozitiv. De la modele portabile ieftine(ce dispun de conexiune bluetooth sau NFC), pana la capodopere sonice stationare, boxele portabile au ajuns sa ia locul clasicelor sisteme audio, din cauza dimensiunilor reduse, avand o calitate inalta a sunetelor si o intensitate suficient de mare. Cea mai buna boxa portabila trebuie sa fie confectionata dintr-un material rezistent la socuri, in general unele metalice. De asemenea, trebuie sa mizam in principal pe calitatea sunetului si pe functiile din dotare. Majoritatea cumparatorilor opteaza pentru dispozitive portabile, cu conexiune wireless prin bluetooth.

Scannerul converteste o imagine sau ceva asemanator din exteriorul computerului, precum text, desen sau o fotografie, intr-o imagine digitala si o trimite in interior pentru a fi afisata sau modificata. Imaginea este vizualizata in mod grafic, nu sub format de text, asa ca poate fi modificata cu un program de editare grafica, nu cu unul specializat in tipografie, atata timp cat scannerul nu beneficiaza de un sistem de recunoastere a caracterelor. Imprimanta plaseaza text sau alte imagini produse cu ajutorul unui computer pe hartie sau alte suprafete.

Alegerea unui dispozitiv periferic necesita timp de gandire si o baza informativa minima pentru a avea certitudinea ca produsul ales corespunde necesitatilor.

Share this post:

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.