Cum cumperi o imprimanta sau multifunctional?

'

Ce imprimantă să cumpăr este una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc de la prieteni [pe lângă „uite cât costă cartuşele, mai bine iau una nouă”].

Înainte de toate, ce opţiuni avem?

Imprimante matriceale (cu ace): au fost odată, sunt încă. Cel mai mic cost de imprimare (când zic cost de imprimare mă refer la cost per pagină) dintre toate, cu dezavantajul că sunt lente şi foarte zgomotoase. Sunt încă folosite pe scară largă în contabilitate, în bănci, pentru tipărit facturi, AWB-uri şi alte asemenea. De ce? Au marele avantaj că pot tipări pe hârtie tip tractor, în mai multe straturi (acele tipizate suprapuse) . Imprimante inkjet (cu jet de cerneală): Cele mai folosite cost de imprimare (din nou, per pagină) ridicat comparativ cu toate celelalte opţiuni. Sunt o alternativă ieftină (se găsesc şi la 200 lei), dar costul consumabilelor devine o problemă în timp. Personal, am aruncat un multifuncţional, deoarece mă costă 150 lei înlocuirea cartuşelor. Atenţie la ritmul de înlocuire, sutele de pagini per cartuş promise de producători se aplică în condiţii ideale, cu gradul de acoperire al paginii undeva al 5% (similar consumului de benzină afişat de producătorii auto, doar în teste consumă atât de puţin). Nu e cazul în viaţa reală. Imprimate laser: Cost de achiziţie superior celor inkjet dar cost de tipărire scăzut, folosind toner în locul celebrelor cartuşe cu cerneală. Cost de tipărire mai mic, viteză de tipărire superioară. Cele color au preţuri prea ridicate pentru uz casnic.

Multifuncţional sau doar imprimantă?

Multifunctional-CanonŢinând cont că multifuncţionalele au un cost de achiziţie nu mult superior, nu trebuie stat pe gânduri. Pe lângă imprimare, beneficiaţi şi de funcţie scanner şi copiator, putând astfel scana şi multiplica documente fără a fi nevoie de costurile suplimentare şi spaţiul suplimentar pe care le-ar implica un echipament copiator/scanner dedicat. Unii sunt de părere că face 3 lucruri dar niciunul bine. Nimic mai fals. Mecanismul de tipărire este identic cu cel al unei imprimante clasice, mecanismul de scanare nu are nimic în comun cu cel de tipărire, iar copierea este doar o scanare+tipărire.

Care e imprimantă potrivită pentru tine?

În cazul în care ai de tipărit formulare suprapuse, evident matriceală. În orice alte cazuri, un multifuncţional. Singura dilemă rămâne laser sau inkjet? Gândeşte-te la raportul calitate/preţ pe care ţi-l oferă fiecare din cele două variante. Ca o regulă, costul consumabilelor (cartuşelor), depăşeşte costul de achiziţie, deci va trebui luat în calcul. Cum durata medie de viaţă a unui multifuncţional este de 3-5 ani, calculează costurile pe care le implică folosirea acesteia timp de 3 ani de zile. Imprimantele injket pentru acasă sunt extrem de ieftine (începând de la 200 lei), dar au viteză mică de tipărire şi un cost per pagină de câteva zeci de bani. Este necesară schimbarea/reumplerea cartuşelor la aproximativ 200 de copii. Dacă nu tipăreşti mult (câteva zeci de pagini lunar), o imprimantă inkjet este alegerea potrivită. În cazul în care ai un volum mare de tipărire, optează pentru laser. Costul de achiziţie este similar unui multifuncţional inkjet mai bunicel, dar ai viteză superioară de imprimare şi costuri reduse de tipărire (1kg toner tipăreşte ~10-15.000 pagini), ducând costul per pagină undeva la 1 ban. Ca limitări, laserul poate tipări doar alb-negru. (cele color au preţuri care nu se justifică pentru uz casnic).

Caracteristici, traduse:

  • dpi/ppi – dots/pixels per inch, se referă la densitatea punctelor pe un inch (cu cât mai mare cu atât textul este mai clar)
  • cpm/ppm/ipm – coli/pagini/imagini pe minut
  • formate/medii de printare: formatul standardizat al hârtiei pe care se poate imprima. Pentru acasă suficient a4, pentru birou poate fi a3
  • adf – funcţie de preluare automată a hârtiei din tavă pentru copiere/scanare (fără a fi nevoie să introduci pagină cu pagină), deosebit de utilă când scanezi/xeroxezi cantităţi mari

Concluzii

: Alegere rapidă pentru acasă: pentru cculori si volum mic de tiparire – multifuncţional cu jet de cerneală; pentru rapiditate monocrom – multifuncţional laser; Atenţie la consumabile. Fă buget pe 3 ani. Alegere rapidă pentru birou: Pentru contabilitate – imprimantă matriceală pentru orice altceva – multifuncţional laser cu adf şi posibilitate de reţea lan/wireless Încă în dubiu? Lasă-mi un comentariu, te pot ajuta să alegi.

Share this post:

5 Comments

 1. Stefa says:

  Nu cred ca pot da un model anume, in 6 ani cred ca am avut vro 2 impriminante, in final am un cannon, insa nu pot spune ca merge brici:)), incep sa cred ca o imprimenta perfecta a devenit un lux:).

 2. Cosmin says:

  Sincer sa fiu, nu prea as recomand o multi functionala, mai degraba as lua un xerox daca vreau sa fac o treaba.
  Ceea mai mare problema a mea o reprezinta compatibilitatea cu sistemul linux…

 3. Ionut says:

  Eu de fel cumpar imprimante multi functionale, insa eu sunt iubitorul distributiei linux, daca mi-ai putea recomanda o imprimanta ce a fost testata si nu are probleme cu sistemul ubuntu ar fi ideal, de vis pentru mine.
  De preferat ar fi sa nu depaseasca pretul de 300-400 lei.

 4. Eugen says:

  Buna,

  De ce va chinuiti cu reancarcari sau cu multifunctionale A4. Un second hand A4-A3 reconditionat profesional cu toner ieftin in flacon e mult mai rentabil. Sa-l luati insa de la o firma cu experienta de cel putin 10 ani in acest domeniu si care asigura garantie si service post garantie. Va recomand o firma serioasa: Teo Copier srl / Succes !

 5. RADU DASCALU says:

  Buna ziua,
  Doresc sa va consult si eu in vederea alegerii unei multifunctionale laser.
  Intentionez sa-mi deschid o firma de acte auto si am nevoie de o multifunctionala care sa aiba costul pe pagina cat mai mic si la un pret de achizitionare cat mai rezonabil.
  Va multumesc si astept raspunsul dvs.

Leave a Comment