Cum cumperi un incarcator de laptop

'

Pentru a putea fi alimentat, ai nevoie de un incarcator laptop (cunoscut şi ca adaptor laptop sau alimentator laptop).

Este vital să alegi încărcătorul potrivit (vezi aici modele), altfel rişti ori să fie insuficient alimentat, ori mai grav să apară defecte greu remediabile său iremediabile (componente arse).

incarcator-universal-laptop

 

Ideal, noul încărcător ar trebui să fie o copie identică a precedentului, având acelaşi producător şi aceleaşi caracteristici. Înlocuind o piesă cu una identică, originală, suntem 100% siguri că am făcut alegerea potrivită. Simplu de ales, nu ridică probleme deosebite.

 

Dar cum nu totul este ideal, fie din motive de preţ fie din lipsa acestuia de pe piaţă (modele vechi, lipsa stoc pe piaţa internă, nevoia urgentă de acces date), hotărâm să nu achiziţionăm un model original.
În acest caz, trebuie să ne asigurăm că alegem un încărcător compatibil.

 

De ce trebuie să ţii cont când alegi un incarcator laptop:

 • Evident, încărcătorul trebuie să aibă aceeaşi mufă cu cel recomandat de producător, altfel nu îl vei putea introduce în laptop.
 • Polaritatea noului incarcator laptop trebuie să fie identică cu cea a precedentului.
 • Voltajul încărcătorului trebuie să fie identic cu cel vechi.
 • Amperajul încărcătorului compatibil poate fi mai mare sau egal cu amperajului încărcătorului original.
Voltajul, amperajul şi polaritatea le veţi găsi inscripţionate pe etichetă încărcătorului vechi.
În cazul în care nu mai aveţi aceste date (incarcator laptop pierdut/furat, eticheta desprinsă sau deteriorată), puteţi verifica pe situl producătorului pentru caracteristici.

De unde se poate cumpăra un incarcator pentru laptop?

Practic din orice magazin pentru piese laptop.
Online, recomand sa aruncati o privire AICI, au suport tehnic excelent oferit de specialişti în domeniu. Dacă aveţi dubii în ceea ce priveşte alegerea făcută, sfatul meu este să-i sunaţi înainte, vă pot consilia în alegerea unui încărcător compatibil. În plus au probabil cea mai largă gama de incarcatoare laptop în stoc, astfel încât nu veţi fi nevoiţi să aşteptaţi. Preturi intre 100 si 150 lei.

Pentru cei curioşi sau pasionaţi, voi explica de ce sunt necesare caracteristicile:

Voltajul va apărea notat cu V, trebuie să fie perfect identic.
Amperajul, notat cu A vă trebui să fie cel puţin egal.
Puterea, notată în W, va fi rezultatul înmulţirii voltajului şi amperajului. W=VxA

Laptopurile au nevoie de o anumită putere (W) pentru funcţionare. Dacă laptopul tău funcţionează cu 80W, încărcătorul va trebui să aibă minim 80W. Dacă are mai mult, laptopul va utiliza doar cei 80 care îi sunt necesari, în schimb dacă are mai puţini laptopul nu va beneficia de puterea de care are nevoie, încărcătorul nefiind în acest caz compatibil cu laptopul tău.

Cum W=VxA, iar V am spus că trebuie să fie identic, singura variabia este A (amperajul). W este direct proporţional cu A. Pentru că Wnou >= Wvechi, ştiind că Vnou= Vvechi, automat Anou>=Avechi.

Share this post:

5 Comments

 1. Marius says:

  Eu sunt curios cum sunt renumitele incarcatoare solare, sau daca exista baterii externe pentru unele laptop-uri…
  Sunt dezamagit de laptop-uri in ceea ce priveste bateria asa ca ma incanta mai mult bateriile externe decat un laptop mai scumb…

 2. Cosmin says:

  Cand ai in casa vro 3-4 laptop-uri(cunosc cazuri), cred sincer ca cel mai bun si mai bun este un incarcator universal:)), ar trebuii sa scrii si despre el, nu de alta dar nu vad deloc ca fiind o pierdere de vreme.

 3. Ionut says:

  Mai noi observ ca incarcatoarele pentru mobile sunt cam universale, ma intreb daca vor ajunge si cele pentru laptop-uri sa semene tot mai mult cu aceasta imagine.
  Sper totusi sa nu se lase cu laptopuri arse in urma acestei evolutii.

 4. Marcel says:

  Scuze, dar termeni ca voltaj sau amperaj sînt denumiri improprii pentru tensiunea sau curentul electric exprimate în volți sau amperi.
  Corect: tensiune sau amperi !

  • Ovidiu says:

   Tensiunea sau Intensitatea curentului electric. 😉
   Daca tot suntem cunoscatori, voltajul reprezinta tensiunea(masurata in Volti) iar amperajul este o denumire deja incetatenita, care reprezinta intensitatea curentului electric(masurata in Amperi).

   Cu alte cuvinte, expresia „Corect:tensiune sau amperi!” este cumva aberanta, fiindca Tensiunea reprezinta o proprietate a curentului electric(data de diferenta de potential), iar Amperul este o unitate de masura a Intensitatii curentului electric.

Leave a Comment