Facebook manipuleaza prin teste emotionale – utilizatorii au devenit cobai

'

Lumea internetica este scandalizata de aparitia unui studiu Facebook, facut pe 700.000 de persoane, ale caror posturi aparute pe wall nu au fost cele normale ci au fost manipulate pentru a testa reactiile emotionale ale utilizatorilor.

Studiul, numit „Experimental evidence of massive-scale emotional contagion through social networks” pe care-l puteti gasi publicat aici, s-a desfasurat in 2012 si a fost trimis spre evaluare catre PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America) in octombrie 2013.

In cadrul experimentului, Facebook a influentat temporar tipul posturilor si fotografiilor care apareau in news-feed-urile a 700.000 de utilizatori, alterand postarile in directii pozitive sau negative emotional.

 

manipulare-facebook

 

Ca o consecinta, utilizatorii respectivi n-au primit un flux de stiri normal ci unul manipulat.

Studiul a constat ca utilizatorii carora le sunt aratate mai multe stiri si comentarii pozitive tind sa faca si ei comentarii pozitive, in vreme ce comentariile si postarile negative aduc cu ele comentarii si postari in acelasi ton negativ.

Autorii studiului: Adam D. I. Kramera, Jamie E. Guillory si Jeffrey T. Hancock au multumit calduros echipei Facebook pentru ca le-a permis sa manipuleze utilizatorii ca pe niste cobai:

„We thank the Facebook News Feed team, especially Daniel Schafer, for encouragement and support; the Facebook Core Data Science team, especially Cameron Marlow, Moira Burke, and Eytan Bakshy; plus Michael Macy and Mathew Aldridge for their feedback. Data processing systems, per-user aggregates, and anonymized results available upon request.”

 

facebook

 

Cum vi se pare atitudinea Facebook fata de utilizatori? La ce servesc oare studiile respective? Oare studiile s-au transformat in practici curente, care manipuleaza algoritmic mintea utilizatorilor?

Oare in momentul in care Facebook a inceput sa afiseze selectiv ce apare pe news-feed (algoritmic, in functie de engagementul utilizatorilor SIC!), a inceput de fapt o manipulare mai mult sau mai putin discreta? Probabil ca Zuckerberg nu ne va raspunde niciodata.

 

 

Share this post:

4 Comments

  1. tanta says:

    Ma bucur pt facebook

  2. Miha ella Frumusic says:

    Vreau sami schimb adresa

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.