Facebook si Apple congeleaza ovulele angajatelor

'

Cariera sau familia? Pentru femei, aceasta decizie este una dintre cele mai dificile, iar marile companii se gandesc cum sa faca sa indrepte balanta.

Astfel, pentru femeile care doresc sa se concentreze pe cariera si sa lase venirea pe lume a unui copil pentru mai tarziu, fara a risca nimic in acest sens, companiile Apple si Facebook au introdus un bonus prin care este oferita posibilitatea de a congela ovule.

biological-clock

Desi suna putin ciudat, actiunea se dovedeste a fi o solutie demna de luat in considerare pentru femeile care nu vor sa intrerupra sau sa renunte la o cariera de succes.  Companiile spera, astfel, pe de-o parte sa isi pastreze angajatele talentate, iar pe de alta parte sa atraga forta de munca feminina. Este cunoscut faptul ca la Apple si Facebook cei mai multi angajati sunt barbati.

Facebook deja a introdus bonusul, urmand ca la Apple acesta sa fie disponibil din 2015. Bineinteles, in urma comunicarii actiunii s-au format doua tabere, una care a primit pozitiv vestea si una care o priveste cu ochi rai. Pare ca acceptarea unei astfel de solutii este in crestere, intrucat multe dintre angajatele Facebook deja au incercat procedura.

Pentru procedura femeile au la dispozitie o suma de 20000 de dolari, suma care acopera congelarea unui numar suficient de ovule si depozitarea acestora. Cu cat femeile fac procedura din timp, cu atat sansele de succes sunt mai mari. Exista o intreaga serie de discutii legata de succesul acestei proceduri si de optiunile care urmeaza dupa congelarea ovarelor. Aici se pare ca fiecare dintre companii tinde spre o alta viziune. Cei de la Apple se indreapta mai mult spre beneficiile legate de extinderea fertilitatii ale procedurii, in timp ce la Facebook se sustine mai mult beneficiul oferit de posibilitatea nasterii surogat. Clinicile care se ocupa de acest tip de procedura spun ca decizia nu este una definitiva, ci mai degraba o asigurare a faptului ca, indiferent ce alegere va face o femeie referitoare la viitorul sau, maternitatea va ramane o optiune valabila.

In tabara care nu a primit atat de bine vestea, argumentul principal este lipsa unui altfel de sprijin din partea companiilor pentru femeile care isi doresc un copil. Propunerea este privita astfel ca o metoda de a lega angajatele, fara a manifesta un interes real fata de nevoile acestora. Din punctul lor de vedere, femeile si-ar sacrifica anii in care ar putea deveni mame mai mult pentru folosul companiilor.

Este important de privit, insa, actiunea ca pe o optiune. Femeile au posibilitatea de a alege sa isi congeleze ovulele sau sa refuze si sa aleaga o maternitate normala. Apple si Facebook asigura suma necesara pentru procedura, aceasta fiind pastrata intr-un depozit disponibil oricand pentru angajate.

Ramane de vazut cum vor evolua lucrurile si cum va fi primita propunerea printre femei. Desi nu oricine ar accepta procedura, exista cu siguranta suficiente persoane carora propunerea le pare atractiva. Este interesant de urmarit daca bonusul va fi oferit si in alte tari in care Apple si Facebook au birouri in afara de SUA si, bineinteles, ce alte companii vor oferi acest bonus angajatelor.

 

Share this post:

Leave a Comment