HDD 8TB Seagate – in curand 10TB si tehnologie HAMR

'

Seagate se tine de promisiunea facuta in luna mai, conform careia HDD-uri de 8TB si 10TB vor fi lansate in maximum 12 luni. Ei bine, hard disk-urile de 8TB sunt deja disponibile pentru segmentul „enterprise”.

“We have also delivered 8 terabyte customer development units to major customers and cloud service providers and the initial customer feedback has been very positive.” declara Steve Luczo, CEO Seagate.

Aparitia HDD-urilor de 8TB nu reprezinta o mare stire, fiind deja anuntate, lucrul curios este ca Seagate nu a modificat (cel putin aparent) tehnologia de fabricatie. Cand Western Digital a lansat primul hdd de 6TB, umplut cu Heliu, toata lumea a fost incantata (mai mult sau mai putin fara rost). Toata lumea, mai putin Seagate, care a luat in deradere noua tehnologie, chiar la momentul respectiv, si a lansat imediat replica de Seagate 6TB, cu tehnologie clasica.

 

HDD-Seagate-8TB

 

Acum putem observa ca Seagate n-a glumit cand a spus ca n-are nevoie de gaz rar pentru a mari capacitatea unui hard disk pana la 8TB, in vreme ce Western Digital n-a mai crescut capacitatea hardurilor sale din noiembrie anul trecut.

Avand in vedere ca, inca din 2012 Seagate fabrica HDD-uri cu o densitate de 625GB / inch patrat (adica mai mult de 1TB / platan de 3.5) prin tehnologia PMR. Daca au trecut la SMR sau Heat-Assisted Magnetic Recording (HAMR) e posibil sa nu aiba nevoie de Heliu decat in cazul in care vor sa rada de WD. 

Nu se stie inca daca Seagate a marit atat de mult capacitatea doar prin marirea densitatii de stocare sau a marit si numarul platanelor. Raspunsurile vor veni in momentul in care hardurile vor fi disponibile publicului larg, sau daca Seagate se va hotara sa faca lumina printr-o declaratie mai mult sau mai putin oficiala.

 

Share this post:

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.