Motorola Ara – Telefonul Modular al Viitorului?

'

Proiectul Ara, dezvoltat de Grupul „Motorola’s Advanced Technology and Projects”, lucreaza la dezvoltarea unei platforme hardware „free” pentru crearea unor telefoane cu un inalt grad de modularitate, inspirata dintr-o initiativa Phoneblocks.

Pe blogul oficial Motorola se declara ca Ara vrea sa devina, pentru partea de hardware a telefonului mobil modern, ceea ce reprezinta sistemul de operare Android pentru software.

Telurile acestui open project ar fi: crearea unui „eco-sistem” pentru dezvoltatorii de hardware de tipul „third party”, incurajarea inovatiilor in domeniu, si scaderea substantiala a timpilor de dezvoltare.

 

motorola-ara

Asa arata Motorola Ara, telefonul modular care vrea sa revolutioneze

 

 

 

Designul proiectului Ara consta intr-un „endoschelet”, care reprezinta „placa de baza”, componenta care va sustine, fizic, toate celelalte module.

Orice se poate incadra in categoria modulelor: un nou ecran, o baterie mai puternica, un procesor mai performant sau un modem de mare viteza. „Sky is the limit”, cel putin in teorie, fiindca standardizarea a reprezentat intotdeauna o problema.

Se preconizeaza ca, in cateva luni, echipa sa trimita invitatii celor mai cunoscuti dezvoltatori de telefonie mobila, pentru a crea module pentru Motorola Ara, pe baza unui „Module Developer’s Kit (MDK)” ce va fi disponibil public in iarna aceasta.

 

module-ara

 

Tinand cont ca Motorola face parte deja din Google, e posibil ca sustinerea acestui proiect sa fie suficient de substantiala pentru a reusi. Ramane de vazut, totusi, cat de mult succes va avea acest concept modular in piata, daca va fi imbratisat si de amatorii de gadget-uri, sau va ramane doar o idee interesanta in istoria telefoniei mobile.

 

Share this post:

Leave a Comment