Polyhexahydrotriazine – plasticul reciclabil care se repara singur

'

IBM a anuntat ca a descoperit un nou tip de polimer (denumirea populara fiind plastic) care are o multime de proprietati incredibile. Bine, ati putea spune ca un nou tip de plastic inventeaza si Samsung odata cu fiecare model de carcasa, care mai de care mai uratele, dar aici este vorba de ceva mai mult.

Noul tip de plastic este mai rezistent decat osul, are proprietatea de a se reface/repara singur, este usor si (aici ecologistii vor fi cel putin bucurosi) este 100% reciclabil!

Este interesant de amintit ca in ultimii 20 de ani n-a mai fost descoperita nicio noua clasa de polimeri, iar descoperirea acesteia a avut loc din intamplare (de catre chimista Jeannette Garcia), ulterior supercomputerele IBM analizand si descoperind formula noului compus care a primit numele de polyhexahydrotriazine (PHT).

polyhexahydrotriazine

Noul polimer este ieftin si poate deveni rapid o alternativa reciclabila la toate plasticele de pe piata, dar adoptarea lui pe scara larga poate lua ceva timp, avand in vedere ca marea industrie are o inertie destul de mare in adoptarea noilor tehnologii, parte datorita sumelor de investit in retehnologizare, dar si datorita unei neincrederi in tehnologii revolutionare.

Jeanette-Garcia

 

 

Share this post:

Leave a Comment