Skype Translator – traducere voce in timp real

'

Cei de la Microsoft lucreaza din greu pentru a oferi publicului o versiune de Skype cu traducere a vocii in timp real. Recent, compania a lansat un preview functional doar pe Windows 8.1, care pare sa lucreze acceptabil.

Principiul pe care se bazeaza traducerea este relativ simplu: prin utilizarea Deep Neural Networks (DNN) pentru recunoasterea vocii, Skype intelege cuvantul si il transforma in text. Apoi, Skype foloseste functia „text to speech” pentru a livra destinatarului cuvantul sau fraza respectiva.

De notat este ca, chiar si folosind DNN, exista o marja de eroare in traducere si, chiar in conditiile in care s-a renuntat la reproducerea timbrului vocii emitentului (probabil din motive de reducere a puterii de procesare necesare), exista o usoara intarziere in receptionarea mesajului tradus. Una peste alta, nu arata chiar ca o convorbire telefonica normala, intre doi cunoscuti, ci are un aspect mai impersonal, dar este totusi impresionanta.

skype-translator

Cu toate aceste neajunsuri, inerente unui proiect in faza beta, potentialul pe care il deschide Skype Translator pare a fi urias. De maine, un om de afaceri din Germania va putea discuta direct cu un potential partener de business din Korea, spre exemplu.

Iar in privinta migrarii acestei tehnologii spre mobile (Microsoft n-ar avea niciun motiv sa nu integreze aceasta in Windows Phone), sa ne gandim cat de util ne-ar fi acest lucru de-a lungul unei calatorii in China. N-ar fi incredibil de folositor si placut sa sunam la receptia hotelului din Beijing si sa ne raspunda receptionera cu un „Buna ziua!”?


Share this post:

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.