Telefon Ubuntu Aquarius – pret mic si specificatii tehnice pe masura

'

Fabricat de firma spaniola BQ, evident in colaborare cu Canonical, telefonul Aquarius E 4.5 Ubuntu Edition a fost lansat pe 9 februarie, simultan in Londra si Madrid.

“The launch of the first Ubuntu smartphones is a significant milestone.  The new experience we deliver for users, as well as the opportunities for differentiation for manufacturers and operators, are a compelling and much-needed change from what is available today. We’re excited that a rising star like BQ has recognised this opportunity and is helping us make it a reality.” – a declarat Jane Silber, CEO Canonical

telefon-ubuntu

Nu e nici pe departe vorba de un telefon care sa concureze iPhone sau Samsung Edge, mai degraba intra in segmentul caracteristicilor tehnice medii, dar pretul mic poate juca un rol important in posibilul succes al primului telefon Ubuntu.

Ecranul telefonului are 4.5 inch si o rezolutie slaba, de 540 x 960 pixel. Procesorul este MediaTek quad-core Cortex A7 din gama medie, iar memoria de 1GB RAM si o capacitate de stocare de 8GB. Bateria este de 2,150mAh, camera foto principala de 8 megapixeli, cu autofocus si dual flash, iar cea frontala de 5 megapixeli. Lentilele camerelor foto sunt fabricate de producatorul chinez Largan Precision. Smartphone-ul Ubuntu Aquarius este dual SIM.

Pretul de lansare al telefonului Aquarius E 4.5 Ubuntu Edition este de 169.90 Euro, fara contract.

Lasand la o parte specificatiile tehnice, care nu sunt de natura sa entuziasmeze pe niciun impatimit al tehnologiei, noul lansatul telefon Ubuntu se lauda cu o interfata foarte prietenoasa, numita Scopes, despre care Canonical declara ca reprezinta o reinventare a modului de interactionare cu utilizatorul, prezentand un nou si revolutionar mod de a vizualiza si accesa principalele aplicatii digitale (muzica, web, fotografii, sociale etc) direct din ecranul principal.

Daca tot am vorbit de aplicatii, Facebook, Twitter, Evernote, The Weather Channel si Dropbox vot fi disponibile inca de la lansare (aici este vorba despre avantajul unui sistem de operare matur, care este in crestere pe piata PC).

Fiind vorba despre prima incercare si neavand un producator foarte puternic in spate, consideram ca primul telefon Ubuntu are sanse de succes 50-50. In opinia noastra, adoptarea lui larga va depinde foarte mult de cat de bine vor fi integrate aplicatiile cu Ubuntu PC (eventual sa ruleze in cloud, asa cum face Microsoft, astfel sincronizarea PC-mobile sa fie instantanee).

Ubuntu reprezinta in mod cert o poveste de succes in segmentul PC. Nu un succes financiar, dar un succes in a demonstra ca un monopol (Windows) poate fi atacat si macar putin ciobit, daca nu distrus. Sa speram ca Ubuntu va face o figura si mai frumoasa in lumea sistemelor de operare pentru mobile, in care Android a atins un punct de dezvoltare si raspandire multe prea mare, astfel incat monopolul Google poate deveni (si aici) deranjant.

 

Share this post:

3 Comments

  1. Bogdan says:

    Eu am achizitionat un astfel de telefon cu Ubuntu Touch. E super! Usor de folosit! Si in fiecare luna sosesc actualizari cu inbunatatiri si bug-uri rezolvate.

  2. Alex says:

    Sper sa nu fie o copie a iOS sau Android.

Leave a Comment