Ubuntu 14.04 LTS (Trusty Tahr) – lansare pe 17 aprilie

'

Ultima versiune beta a lui Ubuntu 14.04 LTS, cu nume de cod Trusty Tahr (o specie de capra salbatica Africana), a fost lansata acum doua zile. Lansarea versiunii stabile va avea loc pe 17 aprilie 2014. 14.04 este prima versiune Ubuntu LTS (Long Term Support) dupa 12.10 (aparuta acum doi ani).

Interfata grafica va fi Unity 7, ca atare cei care asteptau mult trambitatul Mir de la Canonical vor trebui sa mai aiba ceva rabdare. Nu este inca sigura daca vor include in aceasta distributie si suport pentru Touch/Mobile. Posibil ca acestea sa fie incluse in Ubuntu 14.10.

ubuntu-14.04-desktop

Ce aduce nou Ubuntu 14.04 LTS (Trusty Tahr)

Cateva din lucrurile demn de constatat la o prima vedere sunt:

– Ferestrele sunt total lipsite de border iar aplicatiile vor putea fi minimizate direct din bara de lansare.

– Ubuntu 14.04 ofera suport pentru ecrane high-rezolution

– TRIM este activat implicit pentru SSD-urile Intel si Samsung

– kernelul Linux este in varianta 3.13

ubuntu-14-04-ferestre

Ca impresie generala, Ubuntu 14.04 LTS pare a fi o distrbutie placuta si eleganta. Pentru cei care au rulat in ultimii 2 ani versiunea 12.04 (ca mine), impactul va fi semnificativ. Ramane de vazut ce viitor va avea Ubuntu intr-o piata in care vanzarile de PC-uri scad de la an la an, iar segmentul sistemelor de operare pentru mobil este acaparat de Android (tot o distributie Linux) si iOS.

Daca sunteti curiosi sa testati ultimul beta Ubuntu 14.04, il puteti descarca de aici.

 

 

Retineti ca, fiind vorba despre o versiune LTS, va beneficia de suport si update-uri timp de cel putin 3 ani de-acum incolo.

 

Share this post:

Leave a Comment