UrJar – Baterile de laptop uzate vor aduce lumina cartierelor sarace din India

'

Statisticile arata ca peste 50 de milioane de baterii de laptop uzate sunt distruse anual, numai in Statele Unite. Acum, gratie unei inovatii IBM, batranii acumulatori pot fi refolositi pentru a aduce lumina in zonele din India in care curentul electric este inca un lux.

Specialistii IBM afirma ca in jur de 70% dintre acumulatorii de tip litiu-ion aruncati inca mai au celule care pot fi refolosite cu succes pentru a sustine alimentarea unori becuri electrice, ventilatoare sau incarcatoare de telefon.

Produsul reciclat se numeste UrJar (urja=energie si jar=cutie) si este extrem de ieftin deoarece, asa cum a declarat Vikas Chandan, unul dintre cercetatorii IBM responsabili de proiect: „Cea mai importanta parte a produsului (respectiv bateria) provine din gunoaie”. Costul unui UrJar nu depaseste 10 dolari.

baterii-uzate

IBM a declarat ca nu urmareste sa dezvolte o afacere din UrJar, ci intentioneaza sa ofere gratuit tehnologia tarilor sarace si in curs de dezvoltare. Prin acest proiect se spera in ajutorarea macar a unei parti din cei 400 de milioane de indieni care nu sunt racordati la reteaua electrica.

india

Share this post:

Leave a Comment