USB 3.1 vs USB 3.0 – teste realizate de curand

'

Dupa ce a facut valuri la CES 2015, a venit vremea ca noul standard USB 3.1 sa puna osul la munca si sa demonstreze ca miile de articole care-l categoriseau ca un punct important in evolutia transferului de date, alaturi de noul conector Type-C, n-au fost simple fabulatii.

Noul conector universal Type-C, propus de Intel, promite sa rezolve mai multe probleme legate de uzabilitate precum si o potentiala dublare a vitezei de transfer fata de standardul actual.

intel-conector-typec

Ei bine, se pare ca testele rulate de Anandtech pe o placa de baza MSI si un tester Asmedia sunt imbucuratoare, performantele USB 3.1 comparate cu solutiile VIA sau Intel USB 3.0 fiind net superioare.

Hardware-ul folosit la teste a fost urmatorul:

Procesorul Intel Core i7-5960X ES
8 Core, 16 Threads, 3.0 GHz (3.5 GHz Turbo)
Placa de baza MSI X99A Gaming 9 ACK
Racire Cooler Master Nepton 140XL
Sursa OCZ 1250W Gold ZX Series
Memorie RAM Corsair DDR4-2133 C15 4×8 GB 1.2V
Placa Video ASUS R7 240 2GB
HDD OCZ Vertex 3 256GB
Sistem de operare Windows 8
Hardware teatare USB 2/3 Placa de test ASMedia ASM1352R cu
2 x SSD Intel 530 de 240GB

 

In testul de scriere aleatoare, USB 3.1 Asmedia a fost cu 27% mai rapid decat controlerul VIA USB 3.0, iar comparat cu Intel USB 3.0 a fost de 1.7 ori mai rapid.

Avand in vedere faptul ca solutiile Intel in segmentul controlerelor s-au aratat de-a lungul vremii superioare ca performanta, e de asteptat ca (in momentul aparitiei lor) vitezele de transfer sa creasca si mai mult.

Singura problema consta in faptul ca Intel se misca foarte greu (e oarecum normal pentru o companie de asemenea anvergura) si inca n-a anuntat cand va introduce USB 3.1. Acelasi lucru se intampla si cu AMD, in vreme ce companii mai mici precum VIA, Renesas, Marvell sau Asmedia vor introduce rapid aceasta capabilitate, urmand sa produca si chipseturi integrate cu USB 3.1.

Cat de repede va fi adoptat USB 3.1 in detrimentul lui USB 3.0 ?

Analistii sustin, pe baza istoriei trecerii de la USB 2.0 la USB 3.0, ca timpul necesar pentru ca noul standard sa ajunga la 50% din piata va fi de 5 ani (avand in vedere si faptul ca discutam si de o schimbare de conector). Evident, asta depinde de cat de repede Intel va oferi suportul necesar.

 

Share this post:

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.