Windows 8 primeste interzis de la guvernul chinez

'

Din cauza intreruperii suportului pentru Windows XP, Microsoft s-a vazut pus in fata unei surprize de proportii: chinezii au interzis folosirea Windows 8 pe calculatoarele guvernamentale, decizie anuntata prin agentia de stiri oficiala Xinhua.

La prima vedere nu pare a insemna o lovitura dramatica pentru Microsoft, avand in vedere ca, in China, majoritatea copiilor de Windows sunt piratate, dar ca imagine e destul de enervanta. In plus, guvernul chinez face din acest lucru o trambulina pentru a elimina inca un concurent occidental in favoarea unui (se presupune) produs autohton, posibil distributiile de Linux StartOS si Kylin.

Lucrul asta da peste cap planurile evidente ale Microsoft de a inlocui Windows XP (care in China este instalat pe 50% din calculatoarele personale) cu o versiune mai noua care, in mod evident, ar fi adus si ceva bani incasati, avand in vedere ca versiunile noi de Windows au implementate masuri draconice antipiraterie. Pana la urma se dovedeste, inca odata, ca Microsoft este un dinozaur care nu-si mai poate adapta strategiile de marketing la realitatea mileniului 3.

In trecut, guvernul chinez a sugerat Microsoft scaderea pretului sistemului de operare, dar Microsoft a mers pe intarirea masurilor antipiraterie. Oricine are cunostinte medii de economie realizeaza ca nu poti stopa un flagel prin coercitie, cel mult il poti limita „cosmetic”.

 

windows-8-interzis-china

 

In 2011, o perioada in care Linuxul incepea sa sufle in ceafa batranului Windows, fostul CEO Microsoft, Steve Balmer, un personaj care a tinut cu mana forte aceasta companie intr-un ev mediu al marketingului, spunea angajatilor ca in China incasarile din Windows sunt la nivelul celor din Olanda, in vreme ce numarul de copii este la nivelul celor din SUA.

Oare o piata imensa, precum China, n-ar fi fost usor de cucerit printr-o politica inteligenta de preturi adaptate puterii de cumparare a clasei medii, care ar fi fost dispusa sa plateasca un pret modic pentru un Windows cu licenta?

Este evident ca statul chinez are o minte mult mai ascutita decat americanii din Redmond, acestia din urma platind pretul unei trufii bazate pe nisipuri miscatoare.

Zvonurile mai spun si ca guvernul chinez are in plan lansarea unui sistem de operare propriu, in jurul noului sistem de operare pentru mobile, bazat pe Linux, numit China Operating System (COS).

Daca luam in considerare ca Baidu (63.4%), Qihoo (22.6%) si Sogou (11.5%) domina piata motoarelor de cautare, in vreme ce Google este ca si inexistent, realizam ca prin „eradicarea” Windowsului se ajunge in stadiul in care software-ul „capitalist” aproape ca dispare din China.

Microsoft a ridicat mingea la fileu guvernului chinez, iar acesta a plesnit-o cu atata putere incat e aproape imposibil de crezut ca va putea fi blocata in vreun fel.

 

Share this post:

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.