Yahoo a scanat e-mail-urile utilizatorilor, la cererea unui serviciu secret

'

Toate drumurile duc la NSA (National Security Agency).

Reuters relateaza „pe surse”, ca anul trecut (2015), Yahoo a dezvoltat un software care a scanat e-mail-urile utilizatorilor in cautarea unei secvente de caractere. Este pentru prima data cand cererea unei agentii secrete se refera la scanarea in timp real a e-mail-urilor (deci nu a celor stocate in casuta postala ci a celor care soseau, inainte ca ele sa fie primite de utilizator).

Nu se cunoaste ce anume au cautat cei de la NSA, se stie doar ca toate mesajele erau scanate in cautarea unui sir de caractere, fie el aflat intr-o fraza din textul e-mail-ului, fie intr-un atasament. La fel, nu se cunoaste daca actiunea de spionaj a avut succes in sensul de a fi fost descoperite mesaje continand respectivul text, sau nu.

Marissa Mayer, artizana „nimicului facut bine” de la Yahoo, a luat decizia de a se supune directivelor primite si a insarcinat cu aceasta pe Alex Stamos (pe vremea aceea Chief Information Security Officer la Yahoo). Credeti sau nu, acum Stamos este angajat la Facebook, intr-o pozitie de top in cadrul departamentului de securitate.

„Yahoo este o companie care se supune legilor Statelor Unite” a fost singurul comentariu referitor la aceasta situatie, pe care l-a facut purtatorul de cuvant al Yahoo.

In acest timp, un purtator de cuvant Google a declarat transant: „N-am primit vreodata o asemenea cerere, dar in cazul in care am fi primit-o, raspunsul ar fi fost simplu: <In niciun caz!>”.

Purtatorul de cuvant Microsoft a declarat: „Nu ne-am angajat niciodata in activitati de scanare secreta a e-mail-urilor, asemenea cazului raportat astazi despre Yahoo”, omitand sa specifice daca Microsoft a primit o asemenea cerere din partea NSA.

Una peste alta, lucrurile merg spre bine pentru guverne / agentii secrete, si spre mai putin bine pentru oamenii obisnuiti, in special pentru aceia interesati de securitatea datelor personale.

yahoomail

Share this post:

Leave a Comment