
Fiecare dintre noi s-a intrebat, cel putin odata, cum e mai bine sa folosim un smartphone pentru a mari durata de viata a bateriei.
In epoca ecranelor cu mii de pixeli si Internet mobil (implicit un consum de energie mult mai mare comparativ cu telefoanele mobile din generatiile vechi) , o baterie de telefon puternica este neaparat necesara pentru a avea o autonomie de macar 24 de ore in regim de navigare pe Internet sau redare de filme.
Foarte interesant este faptul ca bateriile de telefon care echipeaza chiar si smartphone-urile de top actuale sunt fabricate cu ajutorul aceleiasi tehnologii (Li-Ion) ca acum 10-15 ani. Este evident ca ele n-au cum sa tina pasul natural cu din ce in ce mai energofagele gadgeturi mobile, asa ca trebuie sa le acordam o atentie marita.
Cum tinem in forma maxima o baterie de telefon mobil
Probabil ca si voi aveti obiceiul de a pune telefonul la incarcat seara. Dimineata va treziti bucurosi ca prietenul cel mai bun, telefonul, este 100% incarcat si gata pentru o noua zi de munca sau joaca, dar se pare ca bateria telefonului nu este chiar atat de bucuroasa primind acest tratament.
Chiar daca noile smartphone-uri au sisteme de protectie inteligente, oprind curentul de intrare in momentul in care bateria este incarcata la maximum din capacitate, totusi caldura care este disipata in timpul incarcarii, de catre electrodul negativ fabricat din carbon) duce la scaderea capacitatii bateriei. De aceea este indicat ca, in timpul incarcarii telefonului, acesta sa fie scos din husa de protectie, in acest fel usurand disiparea caldurii in exterior, implicit marind durata de viata si performantele bateriei telefonului.
Al doilea factor care trebuie luat in considerare, daca dorim sa tinem acumulatorul telefonului in forma maxima cat mai mult timp, este numarul complet de cicluri incarcare-descarcare (un ciclu se refera la trecerea bateriei de la stadiul descarcat, la incarcare maxima). Orice baterie Li-Ion are un numar limitat de cicluri incarcare-descarcare, in mod uzual situandu-se in jurul valorii 1000. De retinut ca, desi (teoretic, in conditii de caldura rezonabila) o baterie normala „duce” aproximativ 1000 de cicluri, dupa 500 deja capacitatea scade la 80% (in cazul cel mai fericit). Ca atare, se poate estima ca, in situatii reale, intr-un an si 4 luni acumulatorul smartphone-ului vostru va functiona la ~70% din capacitate, in conditiile in care-l reincarcati periodic de la ~0% la 100%.
Retineti ca NU este indicat sa folositi telefonul pana cand bateria ajunge la minim, acesta fiind unul dintre cele mai nocive tratamente la care o puteti supune.
Gradul optim de incarcare al bateriei este undeva intre 50% si 80%, asa ca incercati sa mentineti acest nivel, daca vreti ca bateria telefonului vostru sa functioneze la capacitate maxima, un timp cat mai indelungat.
Este recomandat sa opriti telefonul mobil in timpul incarcarii acumulatorului, sau macar sa inchideti toate aplicatiile pe toata durata conectarii incarcatorului.
Nu puneti telefonul la incarcat daca temperatura ambientala este sub 0 grade Celsius.
In cazul in care nu ati folosit telefonul mobil o lunga perioada de timp, incarcati bateria cateva minute, inainte de a-l porni.
Nu in ultimul rand, trebuie sa folositi accesorii de calitate pentru incarcarea telefonului. Ideal este sa folositi incarcatorul de telefon livrat odata cu telefonul, iar daca nu-l mai aveti, incercati sa cumparati unul original, de la aceeasi companie, destinat aceluiasi model.
Va dorim o baterie de telefon 80% incarcata!
Daca vrei sa apara:
- semneaza cu numele tau, nu al firmei
- nu alerga dupa link
- scrie romaneste, nu kum apucy
- daca tii sa ataci, ataci ideea, nu persoana
Primul comentariu e moderat.