Ofertele companiilor de gazduire web conţin zeci de caracteristici, care pot fi confuze, mai ales pentru un începător. Ţinând cont de mulţimea de firme care oferă acest gen de servicii, voi încerca să sintetizez informaţiile cu adevărat importante de care trebuie să ţii cont cand alegi un furnizor de servicii de gazduire web.
Furnizorul de gazduire web (hostingul)
Cel mai important lucru in orice afacere este un partener pe care te poti baza. Sfatul meu este să optaţi pentru un furnizor cu vechime pe piaţă. Aceştia au imagine de apărat, au experienţă în administrarea serverelor, au investit în infrastructură, în publicitate, nu îşi permit să se joace cu imaginea lor. Deşi este mai ieftin, un furnizor obscur se poate dovedi o alegere neinspirată. S-a întâmplat să se dovedească nerentabil şi să se desfiinţeze pur şi simplu, pierzându-se astfel situri, domenii, timp şi bani.
Spaţiul de stocare
Spaţiu de stocare (spaţiu disc, spaţiu) reprezintă spaţiul fizic pe server oferit pentru gazduirea fişierelor sitului. Acesta, evident, costă. Cum nu are rost să plăteşti mai mult spaţiu decât este necesar, încearcă să calculezi dinainte de ce spaţiu are nevoie website-ul tău. Pentru un website static este uşor de calculat, pentru cele dinamice alocaţi-vă o marjă de eroare. Este bine bine să aveţi o marjă cât mai mare să puteţi jongla, dar implică costuri pe care nu sunteţi mereu dispuşi să le cheltuiţi. Cum toate firmele serioase oferă posibilitatea de upgrade la un pachet superior în orice moment, începeţi cu un spaţiu mic, crescând pe măsură ce nevoile de stocare cresc.
Sistem de operare
Aici e simplu, Linux sau Windows. Unele situri folosesc limbaje pe care numai Windows le poate susţine, caz în care alegerea este evidentă. Pentru toate celelalte, optaţi pentru Linux, e mai stabil, mai sigur şi, de ce nu, mai ieftin.
Panoul de control (Cpanel)
Este esenţial mai ales pentru începători, dar nu numai, să beneficiaţi de un panou de control intuitiv şi uşor de folosit. Veţi putea adăuga/şterge subdomenii, crea baze de date, crea adrese email, şi administra website-ul printr-o interfaţă uşor de gestionat, fără a avea cunoştinţe de administrare server. Nu achiziţionaţi gazduire web dacă nu vi se oferă CPanel (sau Plesk). Pentru începători, am creat un ghid de utilizare CPanel pe SolutiiPC.ro.
Numărul de domenii/subdomenii permise
Pe viitor puteţi avea nevoie de blog.domeniu.ro, forum.domeniu.ro, concurs.domeniu.ro. Asiguraţi-vă că vă este permis. Dacă aveţi nevoie de mai multe domenii, fie ele domenii parcate sau domenii add-on aveţi grijă să fie incluse.
Baze de date
Orice website serios are nevoie de cel puţin o bază de date. Indiferent dacă optaţi pentru WordPress, Joomla, sau orice alt CMS, asiguraţi-vă că aveţi disponibil numărul de baze de date necesar. Dacă aveţi în plan crearea de subdomenii (blog, forum, online shop), adăugaţi o bază de date pentru fiecare.
Emailul este esenţial in comunicarea modernă, iar orice companie serioasă doreşte emailuri cu numele domeniului achiziţionat. Deşi în general nu este o problemă, verificaţi că numărul de emailuri oferit să corespundă nevoilor dumneavoastră.
Serviciul suport clienţi
Pentru că nu se ştie când şi cum aveţi nevoie. Sunt importante: metodele de contact (email/tichete/telefonic), timpul de răspuns, disponibilitatea prelungită sau chiar non-stop.
Uptime
Uptime reprezintă perioada de timp în care situl este online (poate fi accesat). Din motive tehnice, overselling sau alte asemenea, situl poate deveni inaccesibil pentru anumite perioade de timp. Nu numai că veţi pierde clienţi, dar veţi fi şi pasibili a fi sancţionati de Google. 100% din timp ar fi ideal, dar cum nimic nu este ideal nici în viaţă, nu e nici in gazduirea web, orice peste 99% este acceptabil.
Preţ gazduire web
L-am lăsat la final, deşi este unul din aspectele importante. Nu faceţi greşeala să luaţi cel mai mare pachet, am păţit-o la prima mea experienţă de hosting, nu se justifică.
Nu cădeţi nici în extrema cealaltă, alegând cel mai ieftin pachet găsit pe Google. Acestea prezintă dezavantaje ce nu ar trebui trecute cu vederea (spaţiu limitat, uptime scăzut, viteza mică de încărcare, risc de desfiinţare firmă). Unii furnizori, în general reselleri, pun la bătaie pachete ieftine, 0,99euro/lună; e bine sa fiti circumspecti, pentru ca ceea ce pare prea bun pentru a fi adevarat, in general nu e chiar asa cum vrea sa para.
Aveţi întrebări sau nelămuriri în ceea ce priveşte alegerea unui serviciu de găzduire web? Lasa un comentariu.
În plus, pentru cei la început în drum, vă pot ajuta în alegerea furnizorului de servicii gazduire web potrivit.
Alexandru says
salut!
Eu am avut gazduire de la 3 furnizori diferiti, la inceput am avut de la o firma mare hostico.ro ,mai apoi am ales doi furnizori locali :hostideea.ro si hostvision.ro. Ca hosting ma declar cel mai multumit de hostideea.ro pe plan local.
Mihai says
De mai bine de 4 luni colaborez cu intelweb.ro si pana acum totul a mers perfect. Recomand intelweb au preturi foarte bune.
Silvia says
Buna ziua, am nevoie de un sfat referitor la serviciul de gazduire. Am cumpart un domeniu.ro de la rotld si vreau, in special, sa creez doua adrese de e-mail. nu exclud si construirea unui site insa nevoie urgenta este utilizarea adreselor.
Astept un sfat. Multumesc frumos.
Ovidiu says
Cumparati un cont de gazduire ieftin, cu resurse minime, pe numele domeniului respectiv si creati adresele de email din cpanel.
Damian says
Am fost si eu la clausweb pana acum 2 luni insa suportul lasa de dorit… am ales sa merg mai departe cu intelweb.ro (deoarece is din TM), pana acum staff-ul lor e de nota 10+, sper sa ramana asa.
Cristi says
Salut, eu folosesc gazduire de la ddsnet.ro de ceva timp si nu am avut probleme.
Recomand https://ddsnet.ro
smolly says
eu ma folosesc de hostingul celor de la amplica http:// amplica.md merge impecabil
smolly says
ti-as recomanda hostingul de care ma folosesc eu deja de 2 ani http:// amplica.md/ , apropo acolo poti procura si domenii la pret avantajos
cristina says
Buna,
As avea nevoi de sprijinul tau in alegerea furnizorului de servicii gazduire web potrivit.
Crea crezi ca e mai ok intre http://www.romarg.ro si http://www.globehosting.ro .
As dori sa cumpar un domeniu – .ro si sa construiesc un site ptr MARKETINGUL AFILIAT.
Sau daca ai si alte variante .
Multumesc,
cristina
Ovidiu says
Arunca o privire pe linkurile de mai jos, ca sa-ti faci o idee despre jucatorii din piata de hosting.
http://forum.seopedia.ro/hosting/19399-ce-host-romanesc-folositi.html
http://forum.seopedia.ro/hosting/poll-212-a.html
Sunt destui care au servicii rezonabile, nu prea am regasit globehosting pe-acolo.
Eu am lucrat cu mxhost, webfactor si clausweb, sunt OK toate.
Succes! 🙂
Ioana says
La inceput de drum am optat pentru servicii gratuite, cea mai neinspirata decizie. Pentru a corecta greseala am inceput sa caut firme cu vechime pe piata. Am ales 3 firme, am inceput sa caut opiniile clientilor si dupa m-am decis cu ce firma sa lucrez. Acum sincer sunt foarte multumita, stiu ca dau un ban in plus dar ma simt in siguranta!