
Printre cele mai obisnuite upgrade-uri ce se aduc unui sistem se regaseste cel al hard disk-ului. Fie ca se se inlocuieste cel vechi ori ca se adauga unul suplimentar, nevoia de mai mult spatiu ne determina, uneori, sa facem aceasta schimbare.
In vederea pregatirii schimbarii unui hard disk este recomandat sa va salvati fisierele personale pe un disk extern. In caz ca va avea loc ceva neplacut si neasteptat, cel putin veti ramane cu fisierele.
Deasemenea, inainte sa va aventurati printre componente, cititi cu atentie manualul laptopului pe care l-ati primit de la producator si vedeti ce instructiuni va ofera in acest sens, cate locuri exista pentru HDD-uri si ce recomandari sunt date.
Sfat important! Daca este pentru prima data cand faceti asa ceva, este indicat sa aveti in preajma pe cineva cunoscator, pentru orice eventualitate.
Cum conectez un hard disk laptop SATA
Legatura intre placa de baza si hard disk se face printr-o interfata, controler si cablu de date de tip SATA, ce are un conector cu 7 pini. Cablurile ATA, precedente, aveau 40 de pini, erau mai groase, ocupau mai mult loc, iar viteza de transfer era diferita(mult mai mica). Tehnologia SATA (Serial ATA) a adus imbunatatiri in aceasta privinta, rata de transfer crescand aproape incredibil (SATA 3 atinge 600 MB/s).
Majoritatea laptopurilor vechi au loc pentru un singur hard disk, ceea ce inseamna ca putem vorbi de o singura posibilitate: inlocuirea celui vechi cu unul nou. Modelele noi includ optiunea de a adauga mai mult de unul. Tocmai pentru ca tehnologiile au evoluat si poate fi luata in calcul amplasarea unuia nou in paralel cu cel vechi, mai tarziu, nu direct de la cumparare, exista locuri create pentru acest upgrade.
In principiu, cel mai intalnit upgrade este inlocuirea diskului dur vechi (cu un HDD mai performant sau cu un SSD). Pentru aceasta este nevoie sa memorati pozitiile pe care le ocupa cablurile, cum sunt cuplate, pentru ca dupa inlocuire sa readuceti totul la starea initiala.
Preturile pentru HDD-uri cu controler SATA 3 pornesc de la ~250 Lei.
Modele HDD-uri cu interfata SATA 2 si SATA 3 gasiti aici.
In cazul in care doriti adaugarea unui hard disk intern nou, aditional celui vechi, introduceti hard diskul intr-un compartiment gol. Exista laptopuri care pot avea mai multe locuri pentru diskuri sau nu, de aceea trebuie sa va asigurati in prealabil ca aceasta operatiune este posibila. Dupa adaugare veti fixa bine cu ajutorul suruburilor, dupa care veti conecta cablul SATA si la cel de-al doilea disk.
Atentie! Pentru ca de acum veti avea doua diskuri, va fi nevoie sa specificati care dintre ele va fi cel primar si care va fi cel secundar, lucru pe care il veti face prin aranjarea jumperilor pe pini.
Mai nou este la moda o alta combinatie: un disk SSD si unul HDD. Intrucat memoriile Flash au viteze mai mari, instalarea sistemului de operare si a programelor pe acestea va insemna o viteza de procesare de cateva ori mai mare.
Cu cele doua tipuri va fi nevoie de o impartire a destinatiei fisierelor, intrucat cele Flash suporta mai putine stergeri. Asadar, veti pune sistemul de operare si programele pe SSD, iar restul fisierelor (filme, muzica, documente) pe cel HDD.
Ambele se vor conecta prin cabluri SATA, fapt pentru care e bine sa consultati manualele laptopurilor pe care le aveti.
Dupa atasarea noului HDD Laptop SATA, urmeaza instalarea Windows-ului (sau a altui sistem de operare, precum Ubuntu Linux) pentru a va asigura ca este recunoscut si puteti lucra pe laptop. Pentru mai multe diskuri, confirmarea instalarii corecte va fi aparitia unei litere noi in lista partitiilor. Inainte de folosire, cel mai probabil va fi nevoie de o formatare.
Daca vrei sa apara:
- semneaza cu numele tau, nu al firmei
- nu alerga dupa link
- scrie romaneste, nu kum apucy
- daca tii sa ataci, ataci ideea, nu persoana
Primul comentariu e moderat.