Chiar daca ne-am obisnuit cu tehnologii revolutionare, de ale caror aplicatii ne bucuram zilnic, mai rar ne intalnim cu asa ceva. De obicei folosim imprimante simple cu care asternem pe hartie texte sau imagini. Fie ca e vorba de imprimante cu jet de cerneala ori laser pentru formate mici sau plottere pentru hartii de mari dimensiuni, imprimarea se face doar in plan. Insa cu o imprimanta 3D putem realiza obiecte tridimensionale, reale, care sa fie copii fidele ale celor ce ne servesc drept model.
Cum printam la o imprimanta 3D?
Mai intai este nevoie sa fie scanat obiectul pe care vrem sa-l multiplicam. Operatiunea se face cu o camera speciala care trimite o lumina pe toate suprafetele obiectului si face poze din toate unghiurile. Dupa ce a fost analizat, scanat, informatiile sunt trimise intr-o aplicatie care urmeaza sa le interpreteze pentru a transforma imaginile virtuale intr-un obiect real.
Trecerea efectiva la realizarea obiectului se face aplicand straturi de plastic sau alte materiale dure, proces care poate dura cateva ore, in functie de complexitatea modelului. Cu ajutorul unor drivere specifice si a unor componente speciale, se vor aplica straturile de material conform coordonatelor pe axele X, Y si Z, adica in cele trei dimensiuni. Este un proces indelungat, dar dupa careva ore de rabdare vom putea spune ca am obtinut o copie fidela a obiectului dorit.
Utilitatea imprimantelor 3D
In prima faza putem spune ca e un proces amuzant, ca putem face siluete, roboti, masini de jucarie cu ele. Insa cand trecem la masini in marime naturala treburile parca se complica. Iar daca ne ducem cu gandul la medicina, putem spera sa refacem articulatii pentru pacienti, ceea ce s-a si intamplat, adica drumul a fost deschis in aceasta directie prin primul maxilar artificial.
Imaginatia ia amploare si daca vorbim de componente ale obiectelor inseamna ca prin aceasta tehnologie putem realiza multe. Si chiar asa este, pentru ca a fost realizata prima arma cu o imprimanta 3D, care a fost testata cu succes. Acesta poate fi considerat un succes, insa in acelasi timp si un semnal de alarma, deoarece poate fi o modalitate prin care raufacatorii sa produca armament.
Totusi, revenind la partea binefacatoare, amintim cateva realizari: printarea unei biciclete din nylon, a unei chitari din poliamida, haine din nylon care ar putea inlocui clasicele masini de cusut, ceasuri sau jucarii. Adica o arie farte larga din care putem concluziona ca prin printarea 3D se pot realiza foarte multe obiecte, aproape fara limitari.
Care este pretul unei imprimante 3D?
Preturile incep de undeva la 1000 de euro pentru o imprimanta 3D de nivel basic si poate ajunge pana la cateva zeci de mii in cazul celor mai complicate, cu performante mai bune. Deja au aparut si pe piata romaneasca, existand firme care importa astfel de produse.
Cand vor ajunge sa fie folosite pe scara larga sau cand vom realiza farfuriile si cestile fara sa mai mergem la magazin ori cand vom face mancare folosind o astfel de tehnica? Cand astronautii vor consuma produse scoate la imprimanta? Pot parea de domeniul SF aceste intrebari, insa timpul lor este aproape, ramanand doar sa treaca ceva vreme ca sa devina realitate si sa se raspandeasca in toata lumea.
Mihai says
Ia uite ce fac unii cu astea……..
http://techcrunch.com/2013/10/25/here-comes-the-fud-uk-police-claim-to-find-3d-printed-gun-parts-in-raid-on-home/
Ovidiu says
Mai degraba incearca, nu pare sa le fi iesit ceva prea inspaimantator. 😉