
Tehnologia a avansat atat de mult, incat cu greu mai putem gasi similitudini intre ceea ce este acum si ce era acum 15 ani. Daca ne aducem bine aminte, pagerul era un gadget traznet, care acum a ajuns in uitare, locul lui fiind luat de smartphone-uri puternice si multifunctionale. Iar daca in sfera calculatoarelor, in anii de pionierat, se credea ca nu va fi nevoie niciodata mai multa memorie decat cativa MB, acum ne jucam cu TB si cu PC-uri din ce in ce mai performante, fara de care procesele tehnologice, adica un curs lin al vietii, nu ar putea functiona.
Laptop cu touchscreen – pret, suport si modele
Poate ca, in trecutul nu foarte indepartat, parea de domeniul literaturii SF sa avem tablete cu ecrane tactile, laptopuri care sa inmagazineze o multime de functii intr-un spatiu atat de mic, insa acum le avem pe toate. Iar laptopurile cu ecran tactil au devenit realitate gratie sistemelor de operare Windows 8 (majoritatea dintre ele) si Chrome OS. E posibil ca progresul tehnologic sa treaca cu viteza prea mare pe langa noi, dar haideti sa facem o fotografie, ca sa vedem ce oportunitati avem.
Dispozitivele portabile sunt la mare cautare, producatorii cautand sa le imbunatateasca cu fiecare model nou scos, intrecand de cativa ani vanzarile de desktop-uri. Totusi, tabletele nu ofera o performanta atat de sporita ca un laptop. Sunt frumoase, ocupa putin loc, ne tenteaza sa le avem, insa trebuie sa recunoastem ca un laptop este superior si cu el se pot face mult mai multe lucruri. Asa a aparut nevoia de a crea laptopuri cu ecrane tactile. Mai multe despre aceasta tehnologie, puteti gasi aici.
Windows 8 a fost sistemul de operare care a fost creat special pentru astfel de sisteme, cu touchscreen. Pana la aparitia lui, laptopurile aveau oarece imbunatatiri, ne putem aduce aminte de segmentul slim cu care Apple a incercat piata prin modelele MacBook Air, care a creat o tendinta dupa care au incercat sa se ia si alti producatori. Totusi, in ceea ce priveste sistemele de operare pentru desktopuri sau laptopuri, firma Microsoft a fost cea care a facut un pas decisiv. Dupa o statistica, la inceputul anului 2013 piata laptopurilor cu ecrane touchscreen se dublase, ajungand la 4,5 milioane de unitati, reprezentand aproximativ 10% din totalul notebook-urilor, asadar o patrundere destul de puternica. Un catalog cu variante de laptopuri cu tehnologie touchscreen puteti consulta aici.
Companii precum Acer, Samsung, Asus si Lenovo au intrat pe aceasta piata si tintesc o acaparare cat mai consistenta. Ceea ce poate fi posibil daca tinem cont de succesul de care se bucura dispozitivele cu ecran tactil. Cateva modele Acer, care sunt echipate cu aceasta tehnologie, gasiti si aici.
Un alt competitor este Google, care la inceputul acestui an a lansat un laptop cu touchscreen ce ruleaza pe sistemul de operare Chrome OS. Particularitatea lui este ca ofera functia tactila si este prima tentativa a gigantului american de a ataca segmentul business, pentru ca notebookul costa undeva peste mia de dolari. Extrem de scump daca tinem cont ca ofera doar 32 GB stocare interna, restul fiind pe Cloud. Celelalte specificatii isi pierd importanta dupa aflarea pretului si constatarea ca stocarea se face in Cloud, adica este nevoie de o conexiune preferabil continua pentru a accesa fisierele sau aplicatiile, la care se adauga costul conexiunii, care ridica pretul deja piperat. Ceea ce retinem de aici este ca Chromebook Pixel este prima incercare a celor de la Google de a duce Chrome OS in sectorul business, distributia este limitata doar la SUA si UK, iar optiunile sunt limitate. Adica cu greu va putea sa se impuna daca nu vor face modificari importante.
Iar pe final mentionam un alt aspect, anume ca in China vanzarile de laptopuri si PC-uri le-au depasit pe cele din SUA, devenind astfel liderul in acest segment si in ceea ce priveste vanzarile, dar si productia, daca ne gandim ca majoritatea companiilor isi iau piesele din fabrici chinezesti, deoarece beneficiaza de costuri scazute de productie printr-o mana de lucru usor accesibila.
Daca vrei sa apara:
- semneaza cu numele tau, nu al firmei
- nu alerga dupa link
- scrie romaneste, nu kum apucy
- daca tii sa ataci, ataci ideea, nu persoana
Primul comentariu e moderat.