
Prescurtarea pentru Accelerated Graphic Port, AGP este un port avansat conceput pentru carduri video si acceleratoare 3D. Proiectat de Intel si introdus pe piata in luna august a anului 1997, AGP introduce un canal dedicat point-to-point, care permite controlerului grafic, care controleaza placa video AGP, acces direct la sistemul de memorie.
Canalul AGP este larg de 32-biti si ruleaza la 66 MHz. Acest lucru se traduce intr-o latime de banda totala de 266 Mbps, care este mult mai mare decat latimea de banda PCI de pana la 133 Mbps. AGP suporta de asemenea doua moduri optionale mai rapide, cu o capacitate de 533 Mbps si 1,07 Gbps. De asemenea, permite texturilor 3-D sa fie stocate in memoria principala, mai degraba decat in memoria video.
Vezi aici modele de placi video AGP si PCI
Fiecare computer cu suport AGP va avea un slot AGP sau AGP video integrat. Daca aveti nevoie de mai mult de o placa video in calculator, puteti avea o placa video AGP si o placa video PCI sau sa folositi o placa de baza care suporta SLI.
AGP este disponibil in trei variante diferite, versiunea originala AGP mentionata mai sus, AGP 2.0, care a fost introdus pe piata in mai 1998, si AGP 3.0 (AGP 8x), care a fost introdus in noiembrie 2000. AGP 2.0 a adaugat semnalizare x4 si a fost capabil sa functioneze la 1,5 V si AGP 3,0 a fost capabil de viteze duble de transfer.
Sfat: Nu toate sistemele de operare suporta AGP, din cauza suportului pentru driver limitat. De exemplu, Windows 95 nu are inclus suport AGP. Documenteaza-te despre ce versiuni de windows accepta placile AGP, ca sa stii ce versiune poti sa folosesti. In zilele noastre, placile AGP sunt inlocuite cu PCI Express.
AGP Pro – este o extensie oficiala de carduri care necesita mai multa putere electrica. Acesta este un slot mai lung cu pini suplimentari pentru acest scop. Cardurile AGP Pro au fost, de obicei, carduri de statii de lucru de utilizate pentru a accelera aplicatii profesionale de proiectare asistata de calculator, utilizate in domeniul arhitecturii, prelucrare, inginerie, simulari, si domenii similare.
64-bit AGP -un canal pe 64 de biti a fost o data propus ca un standard optional de AGP 3.0 in proiecte de documente, dar a fost abandonat in versiunea finala a standardului.
Un exemplu de placa video AGP este Placa video Sparkle GeForce FX5500 256MB DDR 64-bit AGP. Aceasta placa video nu este recomandata pentru gaming. Tipul de memorie este GDDR si are 256 MB, are racire pasiva, deci in mod normal nu ar trebui sa faca zgomot. GeForce FX5500 este o placa video lansata in anul 2003, are Pixel Shader 2.0, prin urmare nu poti juca decat ceea ce a aparut inainte de 2006 in materie de gaming.
Ca sa puteti avansa, in cazul in care aveti un calculator vechi si permite placa de tip AGP 4X, trebuie sa stiti ca puteti atasa fara probleme o placa AGP 8X, pentru ca sunt compatibile si functioneaza amandoua pe acelasi calculator. Veti putea juca jocuri de complexitate medie si se va imbunatatii calitatea imaginii cu siguranta. In cazul in care doriti ceva si mai performant, trebuie sa faceti un upgrade la o placa video de tip PCI.
Daca vrei sa apara:
- semneaza cu numele tau, nu al firmei
- nu alerga dupa link
- scrie romaneste, nu kum apucy
- daca tii sa ataci, ataci ideea, nu persoana
Primul comentariu e moderat.