
Smartphone-urile produse de chinezi concureaza si au sanse sa depaseasca uriasii Apple si Samsung
Daca faci un test de imaginatie si iti inchipui cum va arata lumea smartphone-urilor peste 5 sau chiar peste 10 ani, sunt sanse foarte mari sa iti imaginezi aceleasi companii gigant, Apple si Samsung in frunte si cateva companii mai micute, precum HTC, LG sau Nokia urmandu-le indeaproape.
Putini oameni se gandesc ca se poate schimba ceva in ierarhie, mai ales in conditiile in care aceste companii nu trebuie sa faca decat sa lanseze noi modele, sa le aduca unele update-uri si au succes (aproape) garantat.
De la imaginatie pana la realitate insa, este destul de mult. Ai fi uimit sa afli ca sansele ca Samsung si Apple sa fie detronate in urmatorii ani sunt destul de mari. De catre cine? De catre companiile chinezesti, care au trecut de la fabricarea unor dispozitive copiate, de proasta calitate, la adevarata inovatie si la lansarea pe piata a unor modele de smartphone-uri si de tablete care concureaza cot la cot cu modelele mai marilor prezentati mai sus.
Cu o mana de lucru ieftina si cu idei inovative, chinezii au reusit sa lanseze pe piata modele extrem de puternice de telefoane, care pe piata din est au un succes deosebit de mare si care au sanse sa intre puternic si pe piata din Vest.
Conform Gartner, vanzarile smartphone-urilor chinezesti au crescut cu un procent de 86.3 % in 2013 si procentul este in continua crestere. Daca Huawei si ZTE deja s-au impus intr-un fel sau altul pe piata vestica, exista cateva companii de care este posibil sa nu fi auzit prea multe, care isi asteapta randul si promit sa faca valuri in viitorul apropiat cu modelele pe care le lanseaza:
Lenovo. Scopul declarat al celor de la Lenovo este sa ajunga intr-o zi numarul 1 mondial pe piata telefoanelor mobile. Daca acum 2-3 ani acest lucru parea imposibil, cu modelele lansate in ultima vreme, Lenovo si-a castigat dreptul de a spera si are sanse foarte mari sa isi realizeze dorinta. Se pare ca in 2013, Lenovo a ajuns sa fie a 5-a companie producatoare de telefoane mobile, ca numar de vanzari, din lume si chiar daca o mare parte din vanzari au avut loc in China, cifrele sunt totusi impresionante.
Cea mai noua actiune a celor de la Lenovo, achizitia Motorola, a reprezentat si ea un pas important catre numarul 1 mondial, deoarece prin Motorola spera sa isi castige recunoastere pe pietele din Vest. Ca va ajunge sau nu pe primul loc, ramane de vazut, ceea ce este cert este faptul ca Lenovo este o companie care creste intr-un an cat altii in 10;
Oppo. Putina lume a auzit de Oppo. Cu toate astea, producatorul chine este un adevarat pionier in ceea ce priveste inovatia la nivel mondial.Spre exemplu, este unul dintre cele 2 branduri ale lumii cu ecran Quad Hd si are modele care concureaza cot la cot cu Samsung Galaxy S5, chiar daca modelele Oppo costa de 2 ori mai putin decat modelul uriasului producator sud Coreean. Desi inca nu a penetrat piata din vest si este foarte greu sa faca asta, Oppo ramane un producator impresionant, care reuseste sa isi mentina calitatea produselor la cel mai inalt nivel;
One Plus. O alta companie interesanta, este One Plus, infiintata recent de catre fostul vice presedinte al Oppo, Peter Law. Scopul acestuia a fost sa creeze un telefon low cost cu sistem de operare Android si sa concureze cu telefoane mult mai titrate precum Nexus, al celor de la Google. A si reusit sa faca asta si a realizat OnePlus One, un telefon de top, care costa doar 229 de lire si are specificatii care impresioneaza cu adevarat.
Meizu. O companie care nu spune mare lucru, dar care a reusit totusi sa creeze cateva divergente la nivel mondial. La 4 zile dupa lansarea primului model de iPhone, Meizu a lansat Meizu M8, o clona aproape perfecta pentru iPhone care pana in 2010 s-a vandut extrem de bine pe piata din Asia. Din 2010 insa, Apple a convins compania sa opreasca productia acestui telefon. In 2012, Meizu si-a mai incercat o data norocul cu MX si cu MX2, care nu au ajuns prea departe, insa au depasit putin granitele Chinei. La MWC 2014 insa, Meizu a anuntat MX3, un telefon care uimete in primul rand prin sistemul de operare Ubuntu si in al doilea rand prin dotari. Se pare ca planurile Meizu sunt destul de mari iar faptul ca au inceput sa lanseze telefoane proprii, nu ofera decat incredere ca viitorul suna bine pentru compania chineza;
Xiaomi. Fondata in 2010, Xiaomi a vandut peste 19 milioane de smartphone-uri in 2013, fiind una dintre cele mai importante companii din China. Succesul sau a inceput in 2011, odata cu lansarea Mi-One, un telefon care semana foarte mult cu iPhone si a fost lansat in perioada in care telefonul produs de Apple nu era disponibil in China. Compania chineza a avut curaj si a incercat un design propriu prin Mi2 si Mi3. Curajul a dat roade si in 2014, Xiaomi va reusi sa se extinda in noua tari, cu cele 2 telefoane;
Gionee. Sunt foarte putine sansele sa fi auzit de Gionee daca nu esti din Nigeria, China sau Myanmar. Cu toate astea, compania are succes inca din anul 2005, cand a intrat pe piata telefoanelor mobile si a fost una dintre primele companii chineze din aceasta industrie. Chiar daca nu are deschidere mondiala, Gionee vinde 23 de milioane de telefoane mobile in China, aflandu-se pe locul 2 ca vanzari, dupa Lenovo, ceea ce este extrem de bine, tinand cont ca Lenovo este numarul 5 mondial. Gionee a uimit prin inovatie. Astfel, acestia ofera cel mai subtire smartphone din lume, cu o grosime de doar 5.5 mm si un telefon cu camera deosebit de buna, care concureaza cu Samsung Galaxy S5 si Nokia Lumia 1020.
Asadar, care din aceste companii crezi ca va reusi sa sparga gheata inafara Asiei, la nivel mondial, si sa urce in top 3 al producatorilor din intreaga lume sau, de ce nu, pe primul loc?
Daca vrei sa apara:
- semneaza cu numele tau, nu al firmei
- nu alerga dupa link
- scrie romaneste, nu kum apucy
- daca tii sa ataci, ataci ideea, nu persoana
Primul comentariu e moderat.