Produsele electrocasnice sunt multe si diverse. Utilitatea lor nu mai trebuie demonstrata, fie ca este vorba de bucatarie sau de alte destinatii. In cele ce urmeaza vom analiza cateva tipuri de produse care ne pit usura munca zilnica prin aportul lor, castigand astfel timp, la care se va adauga calitatea reiesita dintr-o utilizare inteligenta.
1 – Masinile de spalat sunt poate cele mai destepte si mai de folos electrocasnice. Daca ne amintim de vremurile cand spalam de mana si comparam cu acum cand avem la dispozitie aceste minunatii cu care scapam de atata munca, asa ceva trebuie sa fie in fiecare casa. O masina de spalat rufe trebuie sa aiba o capacitate adecvata pentru volumul zilnic necesar intr-o familie. Numarul de rotatii este o alta caracteristica de tinut cont, pentru a le scoate cat mai uscate, la care se adauga consumul de energie electrica, tipurile de spalari (cate programe scurte) si silentiozitatea. Incarcarea frontala sau verticala tine mai mult de preferinte.
2 – Continuam cu masinile de facut paine, la care avem in vedere cantitatea de faina cat sa ajunga macar pentru o zi, numarul de programe si timpul de preparare (functia turbo grabeste coacerea) capacul detasabil sau bolul pentru o dezlipire buna si acces facil la curatare.
3 – Cuptoarele cu microunde sunt cele care au contribuit la pregatirea rapida a mancarii sau a incalzirii ei inainte de a pleca la serviciu. In prmul rand ne intereseaza puterea si volumul de care dispune modelul. Apoi trecem si analizam prezenta functiilor de dezghetare si gril. Un pui la rotisor, fierbinte, starneste pofta intotdeauna.
4 – Trecand la aspiratoare, amintim ca avem la dispozitie modele far sac, ceea ce inseamna ca nu mai trebuie sa dam bani periodic si pe sacii care trebuiau schimbati. Puterea este un criteriu de selectie, iar capacitatea de colectare a prafului se adauga la caracteristicile pe care le analizam, caci nu este placut sa umblam la rezervor de fiecare data. De obicei intalnim aspirare uscata, cea umeda fiind prea putin folosita, le fel si cum aspiratoarele de tip robor sunt foarte rare, probabil ca mai trebuie ceva timp pana sa ne obisnuim cu ele.
5 – In ceea ce priveste electrocasnicele de bucatarie, putem completa cu a) robotii de bucatarie care sa contina lame si accesorii pentru disc din otel inoxidabil de inalta performanta si mai multe trepte, cu o putere suficienta care sa nu ne lasa „in drum” la nevoie, b) friteuze la care suntem atenti sa aiba un maner prin care sa putem ridica cat mai usor plasa, o capacitate mai mica de doi litri pentru ulei, pentru utilizarea sa nu fie costisitoare, precum si un sistem facil de scos uleiul din cuva, c) masini de tocat la care urmarim capacitatea de tocare si materialele din care sunt confectionate sau d) aparate de gatit cu aburi la care e important sa aiba cat mai multe compartimente pentru a gati separat fiecare ingredient, o capacitate cat mai mare, un perete semitransparent pentru rezervorul de apa pentru a putea urmari nivelul si protectie la supraincalzire.