Microsoft a anuntat la finele anului trecut ca incepand cu 1 iunie 2014, compania nu va mai asigura suport pentru sistemul de operare Windows XP, ceea ce inseamna ca pe termen lung, toate calculatoarele care folosesc acest sistem de operare vor fi din ce in ce mai vulnerabile si mai expuse atacurilor si virusilor. Acest lucru creeaza automat o problema: utilizatorii fie isi achizitioneaza licente pentru sistemele mai noi, fie apeleaza la unul dintre sistemele de operare freeware disponibile pe piata.
Care sunt alternativele gratuite la Windows si care ar fi avantajele lor?
Chrome OS, un sistem excelent pentru utilizatorii de aplicatii web
Chrome OS a fost anuntat de Google la mijlocul anului 2009 si lansat oficial pe piata la mijlocul lunii iunie a anului 2011. Este un sistem de operare bazat pe Linux, dar modificat masiv astfel incat acesta sa aiba o interfata simplista si prietenoasa in acelasi timp, dar si sa poata rula aplicatii web. De altfel, intregul sistem de operare este dedicat majoritar celor care folosesc Chromebook-urile (laptop-urile create special de cateva companii de IT in colaborare cu Google) pentru a naviga pe Internet si pentru a accesa unele aplicatii.
Marele avantaj al acestui sistem de operare e faptul ca nu foloseste fisiere .exe, astfel ca pericolul virusilor este mai scazut (dar nu inexistent).
Chiar daca Chrome OS nu poate utiliza pachetul Microsoft Office si nici alte aplicatii specifice Windows, exista variante freeware similare ale acestor programe, care pot fi accesate online si de pe Chromebook-uri.
Android OS – din familia Linux
Android OS, un alt produs marca Google, a aparut prima data pe piata pe 5 noiembrie 2007. Este un sistem de operare bazat pe nucleul Linux, ale carui aplicatii sunt dezvoltate in limbajul de programare Java. Este cel mai folosit sistem de operare pentru dispozitivele mobile la nivel mondial. La momentul actual, cea mai noua versiune a sistemului de operare se numeste KitKat si este versiunea 4.4. Aceasta a fost lansata in ultima zi de octombrie anului 2013.
Cel mai mare avantaj al Android e faptul ca ofera suport nativ pentru toate serviciile Google, precum si acces la cel mai mare Marketplace de aplicatii din lume. Sistemul de operare este open-source, ceea ce inseamna ca poate fi preluat de oricine, cu mentiunea ca, in lumina evenimentelor recente, se prea poate ca Google sa aiba ceva de obiectat pentru proiectele care contin si un al doilea sistem de operare, nu doar Android. Chiar daca acestea din urma ar putea folosi sistemul de operare, Google ar putea bloca accesul la unele servicii proprii.
In ceea ce priveste intrarea pe piata de sisteme desktop, Android si-a facut intrarea pe piata de laptop-uri high-end prin laptop-ul HP Slate 21 Pro.
Ubuntu, una dintre cele mai convenabile solutii corporative
Ubuntu este tot un sistem de operare bazat pe Linux, care s-a confruntat initial cu o mare reticenta din partea utilizatorilor, in mare parte din cauza interfetei greoaie pe care o avea. Astazi, aceasta problema este de mult disparuta, ba chiar mai mult, Ubuntu este din ce in ce mai folosit in mediul corporate (probabil si din cauza faptului ca e gratuit) si nu numai. Apreciat la scara larga de dezvoltatori si de din ce in ce mai multi utilizatori, sistemul de operare ofera multiple facilitati, printre care si gasirea celor mai potrivite produse pe Amazon.com.
In Romania, statisticile arata ca cel mai folosit sistem de operare este in continuare cel produs de Microsoft, in speta Windows in versiunile XP, Vista, 7 si 8, chiar daca in ultimul timp din ce in ce mai multi utilizatori folosesc dispozitive mobile, respectiv alte sisteme de operare.
Voi folositi Windows, unul dintre cele trei alternative de mai sus, sau alt sistem de operare?
Bogdan says
Folosesc Ubuntu 12.04 LTS. Este foarte bun. Merge rapid, fara probleme poti vizualiza filme, asculta muzica, poti lucra in documente .doc, .docx, astfel ca este compatibil cu Microsoft Office. Nu am avut probleme cu virusi, malware, etc, iar in plus este o mare comunitate pe Google+ dispusa sa te ajute in cateva minute de la postarea unei probleme intalnite (daca este cazul, in special pentru cine umbla pe calculator mai mult decat ar trebui 😉 ).