
Acum cativa ani Apple se afla printre companiile criticate pentru consumul major de energie obtinuta pe cale conventionala (implicit cu impact devastator asupra mediului inconjurator). Asta se intampla nu mai demult decat in 2012, putin timp dupa ce Steve Jobs, personaj emblematic, inovator si versatil, trecea in nefiinta.
Sub actualul CEO, Tim Cook, Apple a facut pasi enormi in sensul orientarii companiei spre consumul preponderent de energie verde, neconventionala, fiind deja instalata confortabil in topul companiilor care folosesc energie curata.
Ultima investitie, in valoare de 848 de milioane de dolari, a fost facuta pentru achizitionarea de energie solara de la firma First Solar, de langa Monterey, California, la sud de San Francisco.
Tim Cook a anuntat ca energia cumparata va fi folosita pentru alimentarea noului campus din Cupertino (inca in constructie), pentru alimentarea a 52 de magazine Apple din California, dar si pentru birourile si datacenterul din Newark. Contractul de furnizare de energie a fost semnat pentru o durata de 25 de ani.
„Facem asta pentru ca asa este corect, dar v-ar putea interesa si faptul ca este profitabil financiar”, a declarat Cook, la „Goldman Sachs Technology and Internet Conference”.
Referitor la noul campus din Cupertino, Cook a declarat:
„Too many people believe you can do this or that” – referindu-se la construirea unui spatiu de lucru practic ca fiind opusa unui spatiu ecologic. „What we’ve found is that both are doable, because the long-term consequences of not addressing climate are huge.”
In acelasi sens, Apple va demara, in 2016, construirea unui imens datacenter in Arizona, cu o investitie totala de 2 miliarde de dolari, pe „ruinele” fostei fabrici de safire (cea care a avut un contract major cu Apple pentru furnizarea de ecrane pentru smartphone-uri). In cadrul proiectului, Apple a declarat ca va construi o centrala solara cu o putere instalata de 70 de megawati, adiacenta centrului de date.
Toate astea suna extraordinar si este evident ca nu putem sa nu apreciem eforturile facute in sensul protejarii mediului, mai ales ca ele vin din partea uneia dintre cele mai de succes companii din lume.
Daca vrei sa apara:
- semneaza cu numele tau, nu al firmei
- nu alerga dupa link
- scrie romaneste, nu kum apucy
- daca tii sa ataci, ataci ideea, nu persoana
Primul comentariu e moderat.