În urmă cu aproape 2 ani Google a decis să colaboreze cu ASUS pentru prima lor tabletă Nexus. Încă de atunci Google vroia să surprindă piața cu o tabletă accesibilă ca preț și care să ofere o performanță foarte bună.
Așa a luat naștere prima generație de Nexus 7.
Un pic mai târziu s-a născut și sora mai mare, Nexus 10, de 10 inch, dar de data aceasta din partea Samsung. Atunci era cea mai puternică tabletă de pe piață și cu cel mai bun display.
În prezent s-a ajuns la a doua generație de Nexus 7 și urmează să vedem cât de curând și a doua generație de Nexus 10. Dar să ne ocupăm pe rând de ele și să discutăm despre Asus Google Nexus 7 2013.
Încă de la primul model se zvonea că Nexus 7 este cea mai bună tableta de 7 inch de pe piață. Nu am crezut până nu am testat și așa a fost. Pentru marea majoritate era tableta perfectă, demnă de luat în calcul pentru cea mai bună tabletă. Unii mai cârcotași au notat lipsa camerei ca un minus foarte mare, dar să fim sinceri, cine folosește camera foto de o tabletă? Noul model a eliminat toate problemele și a reusit să mulțumească pe toată lumea. În continuare a rămas tableta cu cel mai bun raport preț-performanța din câte există.
Google Nexus 7 a renunțat la procesoarele de la nVidia și a făcut trecerea la ceva mai puternic. Tabletă este propulsată de procesor Qualcomm Snapdragoon S4 Pro 8064, quad core la 1.5 GHz acompaniat de 2 GB memorie RAM. Grafica este oferită de un chip Adreno 320, clar o îmbunătățire față de nVidia Tegra 3. Lipsă camerei de pe vechiul model a fost uitată, căci versiunea 2.0 aduce o cameră de 5 MP pe spate ce știe să filmeze Full HD, iar pe față o cameră de 1.3 MP.
Ecranul este și el îmbunătățit. A păstrat aceeași diagonală, dar rezoluția a crescut la 1920 x 1200 de pixeli, ceea ce înseamnă un PPI de 320. Ce aduce nou față de vechiul model este un LED de notificare și un Slim Port ce ne permite să transfer conținutul video prin portul microUSB la un televizor. Evident că nu lipsesc Wi-Fi-ul, BT și chair încărcare wireless. Stocarea internă este cuprinsă între 16 și 32 de GB, suficienți pentru stocare.
Pentru audiofili s-au adoptat boxe stereo ce promit o calitate audio ridicată. Din câte am auzit volumul nu este foarte ridicat, dar claritatea predomină. Autonomia este data de o bateria de 3950 mah ce rezistă 2 zile de utilizare moderată și 8 ore de folosire intensă. Greutatea tabletei este de 290 de grame și 8.7 mm în grosime. Prețul tabletei este în România de 1200 de lei pentru versiunea de 16 GB și 1600 de lei pentru versiunea de 32 de GB.
Despre noul Nexus 10 2014 lucrurile sunt cam în ceată. Zvonurile tot umblă pe net, dar nimic sigur încă. Sperăm să vedem tableta în cadrul evenimentului CES 2014 din Las Vegas ce are loc luna aceasta.
Dacă ar fi să credem zvonurile, Google va renunța la Samsung pentru LG. Ultima lor tabletă este chiar foarte bună și lăudată. Nexus 10 2014 va păstra aceeași diagonală și rezoluție de 2560×1600 pixel, deci 300 PPI. Bateria este mai mare cu 500 mah, adică 9500 mah, și sub carcasă vom găsi un procesor Qualcomm Snapdragon 800 quad-core și un GPU Adreno 330. Memoria RAM va fi de 3 GB, cea de stocare de 32 sau 64 de GB și vom avea parte de camera de 8 MP cu bliț LED principală și 2 MP frontală. Tableta va măsură 7.9 mm în grosime și doar 584 de grame.
Rămâne de văzut dacă zvonurile sunt adevărate, dar ca de fiecare dată sunt șanse foarte mari ca ele să se adeverească.
Stefan says
Sa fiu sincer cred cu tarie ca e nevoie de mai putin Assus pe piata, eu credca e suficient ca fac pc-uri:), sa semai limiteze oalea siei.
Eu sunt mai incantat de faptul ca lenovo s-a mai extins:)…
Ionut says
Nexus 10 este acel mobel ce ofera posibilitatea de a transforma tableta intr-un fel de laptop?
P.s de ce nu faci nici un review despre mini pc-uri, ma refer la cele de marimea unui stick ce folosesc Android.
Multumesc anticipat.