O noua colaborare dintre Google si NASA are loc in acest moment, in scopul revolutionarii tehnologiei de orice tip. Asa numitele computere cuantice sunt de 3600 ori mai eficiente si mai rapide decat calculatoare actuale regasite in magazine. Calculatorul este cunoscut sub numele de D-Wave Two si functioneaza pe o cu totul alta tehnologie decat cele actuale si anume prin asa numitul proces de „strapungere cuantica”. Aceasta permite realizarea calculelor matematice foarte complexe, pe care calculatoarele obisnuite din zilele noastre le-ar rezolva intr-o jumatate de ora, intr-o fractiune de secunda.
Cum functioneaza si cat costa aceste calculatoare cuantice
Spre deosebire de calculatoarele obisnuite care folosesc biti in orice operatie procesata, aceste calculatoare ale viitorului folosesc asa numitii qubiti. Aceasta performanta foarte ridicata duce si la reactii adverse ale materiei, astfel este eliminata starea cuantica intr-un astfel de proces, de aceea firma canadiana D-Wave se concentreaza pe o alta tehnica numita „coacere cunatica”.
Colaborarea dintre gigantul internetului Google si agentia spatiala america NASA a dus costurile unui astfel de computer cuantic la 15 milioane de dolari. Un foarte bun exemplu pentru a intelege cum ruleaza acesta calculatoare cuantice si cum proceseaza informatia diferit fata de calculatoarele actuale este in cazul unui GPS. In timp ce un computer obisnuit calculeaza un traseu pe o distanta lunga treptat, portionat pe fiecare care sectiune de drum, un computer cuantic rezolva toate operatiile simultan.
In ce consta colaborarea dintre NASA, Google si D-Wave?
Ei bine dupa bine stiti, Google e peste tot si in toate si de curand luna mai a acestui an se ocupa de inovarea in materie de tehnologie la un alt nivel. Computerele cuantice dezvoltate de firma canadiana D-Wave se afla deja in laboratoarele Google, in timp ce NASA se ocupa de expertiza tehnica a noilor masinarii. Rolurile acestor computere sunt diverse, iar interesul NASA in acest proiect exista datorita faptului ca, cu ajutorul acest computere cuantice exista posibilitatea explorarii spatiului extraterestru, ramas necunoscut pana la acest moment pentru om.
Google isi va explica implicarea si va detalia informatii despre proiect la Imagine Science Films Festival, unde sunt foarte mari sanse sa se poata vedea si computerul cuantic in forma fizica in care este la ora actuala. Un lucru foarte interesant este ca acest tip de computere pentru a functiona la capacitate si performante maxime au nevoie de o temperatura ambientala ce tinde spre zero absolut, asta reprezentand nu mai putin de -273 de grade Celsius, de aceea este foarte curios faptul cum va fi prezentat computerul viitorului la acest festival.
Cine mai stapaneste astfel de calculatoare cuantice?
La inceput, cand abia se scurgea cateva informatii despre existenta computerelor cuantice foarte putina lume stia despre acestea, iar foarte multi oameni de stiinta erau sceptici in existenta acestor calculatoare. Cativa fizicieni au examinat calculatoarele cuantice de la D-Wave si au stabilit ca au proprietati cuantice contrar tuturor speculatiilor de pana atunci.
Poate va intrebati de ce aceste computere cu particule cuantice sunt atat de diferite si inovative, raspunsul este ca aceste particule au o minte proprie, astfel aceste calculatoare folosesc entitati cuantice care, observate cu atentie, isi pot schimba propria stare. In locul bitilor obisnuiti binari care iau valori intre 1 si 0, dar niciodata cele doua valori simultan, cei cuantici reusesc sa ia ambele valori deodata, astfel puterea acestor calculatoare creste de mii de ori. D-Wave a mai vandut astfel de calculatoare si altor doua institutii gigant, Lockheed Martin, producatorul numarul unu al SUA in materie de armament si Universities Space Research Association.
Ramane de vazut in urmatorii ani cum vor fi implementate aceste computere cuantice si ce performante uimitoare si beneficii vor avea pentru omenire, prin intermediul acestor firme de top la nivel mondial.
Daca vrei sa apara:
- semneaza cu numele tau, nu al firmei
- nu alerga dupa link
- scrie romaneste, nu kum apucy
- daca tii sa ataci, ataci ideea, nu persoana
Primul comentariu e moderat.