In ultima perioada au aparut tot felul de zvonuri referitoare la posibilitatea dotarii unor telefoane mobile cu ecrane din safir.
Cel mai credibil candidat, pentru acest tip de display, se pare ca este iPhone 6.
Apple a cumparat de curand o companie al carui obiect de activitate este producerea de safire pe cale industriala, ceea ce a potentat zvonurile conform carora noul smartphone Apple va avea, in sfarsit, un ecran rezistent la socuri si zgarieturi.
Ce sunt safirele si de ce-ar fi atat de bune in cazul ecranelor telefoanelor mobile
Safirul este o piatra pretioasa (varietate de corindon) provenita din cristalizarea oxidului de aluminiu, care poseda o tenta albastruie datorita prezentei urmelor de fier si titaniu.
Pana acum safirele au fost folosite cu succes in producerea ceasurilor si unor blindaje transparente folosite de armata. Acest lucru se datoreaza duritatii deosebite a safirului, care este al doilea pe scara lui Mohs (imediat in urma diamantului). Aceasta proprietate il face sa detroneze lejer variatiunile de sticla durificata chimic, folosita pana acum pe scara larga.
Asta inseamna vesti proaste pentru Corning, producatorul Gorilla Glass, material folosit la peste 1.5 miliarde de terminale mobile in intreaga lume. Sau poate ca nu foarte proaste, avand in vedere ca firma produce si safire pentru uz militar.
De remarcat este faptul ca Vertu foloseste deja ecranul din safir la telefoanele din gama de lux.
Exista, totusi, si inconveniente, principalul fiind greutatea mai mare a safirului in comparatie cu sticla. Un centimetru cub de safir cantareste 3.98 grame, in comparatie cu 2.54 grame pe care le arata Gorilla Glass.
Inca o problema ar fi faptul ca safirul prezinta un fenomen de refractie mai puternic decat sticla, ceea ce inseamna ca la aceeasi luminozitate transmisa de aparat, ecranul din safir va aparea mai intunecat (cam cu 6%). De aici rezulta ca, pentru a avea o luminozitate comparabila, un telefon cu ecran din safir va trebui sa consume mai multa energie, ca atare bateria va fi mai solicitata.
In ultimul rand, dar nu cel mai putin important, este vorba despre pret. In momentul de fata pretul acestor ecrane se estimeaza a fi cam de zece ori mai mare decat celor Gorilla Glass, ceea ce poate reprezenta un impediment major in introducerea lor pe scara larga.
Indiferent de argumentele pro si contra de mai sus, raman faptele: Apple a cumparat o companie producatoare de safire si a depus o cerere de patentare in domeniu, ca atare pare sa se fi angajat serios pe aceasta cale. Telefoanele cu safir sunt pe cale sa patrunda in viata noastra.
Daca vrei sa apara:
- semneaza cu numele tau, nu al firmei
- nu alerga dupa link
- scrie romaneste, nu kum apucy
- daca tii sa ataci, ataci ideea, nu persoana
Primul comentariu e moderat.