
Placa video a unui laptop are menirea de a transmite imaginea catre monitor. Ca este in perioada de garantie sau nu, aceste placi se pot strica iar inlocuirea lor nu este intotdeauna posibila.
Ce este o placa video integrata?
Aceste placi video integrate nu se pot scoate din laptop in cazul in care se intampla ceva, acestea sunt integrate in placa de baza a acestuia. Nu poti face upgrade acestor placi deci in concluzie, laptopul tau este destul de limitat la ceea ce ii ofera configuratia placii respective.
Tot in categoria placilor integrate intra si placile video dedicate, care au un plus fata de cele normale pentru ca are o memorie proprie si nu mai depinde de memoria RAM ca sa functioneze la capacitate maxima. Cu toate ca sunt mai performante, nici acestea nu se pot scoate din laptop, fiind integrate.
Cateva semne de unde iti poti da seama ca placa video s-a stricat.
Imaginea afisata pe ecran apare in diverse moduri:
- Apar niste dungi pe ecran in locul imaginii clare de pana acum
- Culorile care erau inainte acum pot aparea inversate.
- Afisarea pe ecran este distorsionata si sectionata in mai multe parti
- Unele litere sau numere apar in locuri in care nu ar fi trebuit sa apara.
- Chiar daca in safe mode imaginea se vede bine, atunci cand pornesti laptopul si intra in windows, imaginea incepe sa se distorsioneze.
- Pur si simplu nu mai transmite nici o imagine catre monitor, totul este negru.
Din pacate, la placile video integrate, fiind ele chiar si dedicate, nu aveti prea multe posibilitati cand aceste semne isi fac aparitia. Nefiind o placa detasabila, nu o puteti inlocui iar reparatia acesteia este practic imposibila, fara sa mai vorbim daca merita pe plan financiar.
Ce este o placa video externa?
Exista totusi o cale de a „inlocui” placa video integrata cu o placa video externa. Acest tip de placa video se conecteaza prin USB si nu necesita alimentare la priza. O poti folosi si in alte cazuri, nu numai in cazul in care ti se strica placa video de la laptop, o poti utiliza ca un upgrade adus sistemului care probabil ca nu mai tine pasul cu necesitatile tale. Partea frumoasa a acestor placi este ca se pot muta de la un laptop la altul foarte usor, fiind conectate doar prin USB.
Placile video detasabile
Aceste placi sunt mult mai flexibile fiind conectate la placa de baza a laptopului printr-un slot care se numeste MXM. Nu toate laptopurile au acest slot, de obicei acelea care sunt folosite in gaming beneficiaza de asa ceva, fiind necesare upgrade-uri constante.
Atunci cand o astfel de placa se strica, prezinta simptome similare cu cele de la placile integrate, insa faptul ca o puteti inlocui va salveaza de alte achizitii costisitoare.
Placile detasabile sunt mai performante decat cele integrate?
Nu sunt neaparat mai performante, dar de cele mai multe ori, dintre competitorii directi in placile video ies castigatori cei cu placile video detasabile, fiindca reprezinta un avantaj enorm faptul ca iti poti schimba placa video cand doresti. Poate ca apar generatii noi de jocuri pe care vrei sa le poti juca, o poti face prin upgradarea placii tale video.
alexfl says
A da si reparatia placilor dedicate este posibila. Placa dedicata e un ic lipit pe placa de baza cu fludor..se poate desprinde cu aer cald.
alexfl says
E integrata in placa de baza, asa-I?
Aia este in procesor
Alex says
Util articol. Ar mai trebui adăugat că un element de care trebuie ținut cont este garanția cât mai mare, preferabil de 2 ani, pentru că multe laptopuri au tendința de a se defecta după 1 an, mi s-a întâmplat mie la 2 din 4 laptopuri cumpărate.
De asemenea, la placa video este recomandabil să aibă nu doar memorie mare, ci și o frecvență a memoriei cât mai mare și să fie măcar pe 128 bits, dacă ești pasionat de gaming
eugen says
Salut, recomandati-mi o placa video detasabila, dati-mi un link ceva.
Cristian says
Salut, am un laptop Samsung RV 510, cu o placa video integrata mobile intel(r) 4 series express chipset family, daca achizitionez o placa video externa pot folosi o astfel de placa video pt jocuri si sa dea un randament achivalent unei placi video interne?
alex says
Buna.
Pot folosi o astfel de placa daca mi s-a defectat placa video la laptop (acer aspire 5552g) ?
Ovidiu says
Salut,
In principiu, o placa video externa plug&play USB trebuie sa mearga. Oricum, cel mai bine intrebi magazinul de la care vrei sa cumperi.