SSD-ul este o unitate cu cipuri care isi regaseste utilitatea in stocarea datelor, folosind memorii cu semiconductori si deosebindu-se de HDD-uri prin utilizarea unor microcipuri pentru retinerea memoriilor nevolatile. SSD-urile nu detin parti mobile, motiv pentru care sunt mult mai rezistente.
Interfetele SSD-urilor sunt aceleasi ca si in cazul HDD-urilor precum SATA, SAS, FCI, USB, IDE, SCSI, iar memoria nevolatila incorporata este de tip NAND, un tip de memorie adoptata dupa anul 2008. Orice SSD, indiferent de marca producatoare, contine un procesor care executa un cod si care reprezinta piesa de baza a acestui dispozitiv. Acesta a fost denumit “controler” si are rolul de a detecta erorile, de a colecta resturile, de a cripta, de a reloca blocurile de memorie corupte si de a detecta uzura dispozitivului.
In ceea ce priveste tipul de memorie care poate fi utilizat in constructia unor SSD-uri de calitate, acesta poate sa fie Flash sau DRAM. Memoria Flash este mai des intalnita datorita posibilitatii de a fabrica produse compacte care nu necesita acumulatoare si care asigura pastrarea datelor chiar si in lipsa energiei electrice. Desi acest tip de memorie este mai lent si mai putin productiv, faptul ca este rigid si rezistent atrage numerosi clienti ai acestei arii de interes.
In schimb, memoria de tip DRAM este mai rapida si contine un adaptor pentru a conecta un acumulator sau o baterie interna reincarcabila sau inlocuibila. Timpii de acces ai acestei memorii sunt mult mai scurti decat in cazul memoriei de tip Flash. In general, acestea se folosesc la computerele care au nevoie de o extindere a memoriei pentru a asigura o performanta mai buna a dispozitivului.
Avantajele SSD-urilor fata de HDD-uri nu constau numai intr-un hardware mai puternic, ci si in caracteristicile mult mai avansate. Spre exemplu, in cazul SSD-ului rotatia incepe odata cu conectarea dispozitivului, iar timpul de acces este de 0.1 ms. Mai mult decat atat, acestea nu creeaza zgomot, nu exista riscul scaderii performantei si are un consum energetic mult mai scazut decat HDD-ul. Greutatea unui SSD este, de asemenea, mai mica decat aceea a unui HDD, insa preturile SSD-urilor sunt mai ridicate decat a dispozitivelor care apartin tehnologiei anterioare.
SSD-ul este un dispozitiv mai mic in ceea ce priveste dimensiunea, mai compact si mai avantajos din punct de vedere estetic. Aceste produse au design-uri atragatoare, foarte interesante, iar dimensiunile foarte reduse permit utilizatorilor sa le depoziteze in orice spatiu, oricat de restrans. Acestea pot fi conectate la desktop, laptop si alte dispozitive compatibile care au posibilitatea de a citi date la o viteza ridicata.
Spre exemplu, cele mai noi modele de Smart TV au posibilitatea de a se conecta cu SSD-uri, pentru redarea filmelor, a fotografiilor si a muzicii. Aceste dispozitive pot sa aiba capacitati foarte mari sau relativ mici, insa, in general, un SSD este ales pentru capacitatea foarte mare care permite extinderea memoriei unui dispozitiv insuficient din acest punct de vedere. Cele mai mici SSD-uri recomandabile sunt acelea care au 50 GB, iar cele mai mari recomandabile sunt acelea care au o capacitate de 2T.
Daca vrei sa apara:
- semneaza cu numele tau, nu al firmei
- nu alerga dupa link
- scrie romaneste, nu kum apucy
- daca tii sa ataci, ataci ideea, nu persoana
Primul comentariu e moderat.