Ai timp să plimbi câinele până porneşte Windows, fumezi o ţigară până deschizi un program, hard-diskul e veşnic plin şi trebuie să ştergi constant din date, nu mai ai loc să adaugi nimic şi e şi un pic zgomotos pe deasupra. Dar e al tău, îl ai de 2-3-5 ani, ai avut grijă de el, l-ai curăţat, nu l-ai zgâriat, nu ai vărsat nimic pe el, e practic parte din viaţa ta. Te cam bate gândul să-l schimbi, dar parcă n-ai vrea să cheltui 2000 şi ceva de lei. Plus că nu prea-ţi vine nici să renunţi la actualul.
Dacă ai nevoie de tehnologii noi, apărute între timp şi pe care nu sunt prezente pe laptopul actual (placa video mai bună, viteză mai mare de procesare, ecran mai mare, tastatură numerică), gândeşte-te deja la viitorul laptop, nu are rost să mai investeşti în cel vechi.
În schimb, dacă e numai bun, dar l-ai vrea ceva mai rapid şi mai încăpător, scapi mai ieftin cu un upgrade.
Ce poţi upgrada la un laptop? Din păcate, placa de bază, placa video şi procesorul nu pot fi schimbate/upgradate cu uşurinţă, iar efortul de a găsi şi cumpăra aceste piese separat nu justifică investiţia necesară. Ai nevoie de mai mult? Ai nevoie de un laptop nou.
Upgrade RAM: În primul rând trebuie să verifici numărul maxim de GB RAM suportaţi de laptop şi tipul acestora (DDR, DDR2 sau DDR3). Găseşti informaţia în cartea tehnică sau pe situl producătorului.
În general laptopurile DDR1 suportă 2GB RAM (2 sloturi x 1GB fiecare), şi vin echipate cu o singură plăcuţă de 1GB
Similar, laptopurile DDR2 permit maxim 4GB RAM (2 sloturi x 2GB fiecare), venind echipate standard cu 2GB.
Laptopurile DDR3 diferă mult în funcţie de model şi configuraţie, dar sunt şanse mari să aibă 2 sloturi, din care 1 sau 2 ocupate.
Cât upgradezi?
Evident pentru DDR1 mai adaugi o plăcuţă de 1GB pentru a atinge maximul permis.
Pentru DDR2 adaugi 1 plăcuţă de 1 sau 2GB pentru a atinge 3 sau 4. Dacă folosiţi sisteme de operare x32, oricum doar vor fi vizibili sistemului, deci sunt suficienţi.
La laptopurile DDR3 depinde mult de configuraţia calculatorului. Laptopul suportă deja x64, deci poţi depăşi limitarea de 3GB impusă de Windows x32. Dacă ai un slot liber, completează-l cu cât consideri necesar, fără a depăşi maximul admis.
În toate cazurile, frecvenţa noii plăcuţe RAM trebuie să fie identică cu cea a plăcuţei deja existente.
NU folosi alt tip de RAM decât cel cu care a fost dotat iniţial laptopul (nu poţi schimba plăcuţă DDR2 cu una DDR3, sperând să upgradezi aşa). Rişti să defectezi iremediabil piesele.
Upgrade hard-disk:
Hard-disk urile, mai ales la modelele vechi, se pot dovedi rapid neîncăpătoare. Ai mai mereu HDD plin? E timpul să-l upgradezi.
Hard-disk urile pentru laptop sunt în general de 2,5inch, dar diferă ca dimensiune. Ai grijă ca noul tău hard-disk să nu depăşească dimensiunile precedentului.
Un upgrade care ar spori exponenţial viteza laptopului ar fi achiziţionarea unui SSD (solid state drive). Este mult mai rapid decât un hard-disk obişnuit, mai rezistent la şocuri (nu are părţi mobile) şi perfect silenţios.
Stochezi filme/muzică/poze într-o veselie? Poţi apela la un hard-disk extern prin USB, neapărat cu alimentare proprie (altfel va consumă din energia laptopului).
Upgrade baterie:
Ştiu şi ştii că orice baterie are o durată de viaţă limitată, de aceea şi garanţia redusă, de 6-12 luni pentru acumulator. O poţi înlocui cu una nouă, sau poţi ataşa o baterie externă.
Upgrade-ul este opţiunea cea mai eficientă din punct de vedere al costului, cu câteva sute de lei putând obţineA performanţe excelente şi prelungi viaţa laptopului cu încă 2-3 ani.
Daca vrei sa apara:
- semneaza cu numele tau, nu al firmei
- nu alerga dupa link
- scrie romaneste, nu kum apucy
- daca tii sa ataci, ataci ideea, nu persoana
Primul comentariu e moderat.