Daca tot ai un mobil sau o tableta cu Android, poti sa pricepi cu frumosul, pana cand nu se intampla vreo nenorocire, ca aplicatiile antivirus sunt absolut necesare securitatii gadgetului tau, mai ales in conditiile in care nu platesti nimic pentru ele.
Datorita cresterii numarului de virusi / malware care pot afecta sistemele Android, nu poti gresi daca iti instalezi o aplicatie antivirus.
Depinde si de ce parte a baricadei te situezi, pentru ca, pentru unii, care nu utilizeaza smartphone-ul decat ca simplu telefon, aceste programe poate ca sunt o pierdere de vreme.
Programele antivirus Android gratuite sunt la fel de bune ca cele platite
In cazul in care va intrebati de ce spun ca securitatea gadget-ului vostru nu consta nimic, aflati ca asta se intampla pentru ca testerii independenti, precum AV-TEST (care face acelasi lucru si pentru antivirusii pentru PC) afirma ca sunt foarte putine diferente intre versiunile gratis si cele platite in ceea ce priveste capacitatea aplicatiilor sa localizeze programele nedorite de pe dispozitivele mobile. AV Test spune asta deoarece, la fiecare patru luni, aduna toate aplicatiile majore ce functioneaza ca antivirus si le testeaza.
De ceva vreme, verificarile au aratat ca atat pachetele platite cat si cele gratuite functioneaza la fel de bine in protejarea telefoanelor si tabletelor. Diferentele de pret vin din includerea unor abilitati speciale, precum backup-ul de date, dispozitive de localizare si blocarea telefoanelor furate.
Un antivirus Android incetineste device-urile mobile?
O alta controversa provine din faptul ca unii acuza ca aplicatiile antivirus afecteaza performanta mobilului. Nu si conform celor de la AV-Test. Inginerii lor sunt atenti la urmatorii indicatori: autonomia bateriei, viteza de procesare si de trafic a datelor. Dintre toate aplicatiile testate, doar doua NU au iesit cu fata curata. Una a cauzat consumul anormal al bateriei si cealalta a consumat prea mult trafic. Asadar, poate acum sunteti mai convinsi sa instalati un antivirus pentru Android. Tot ce mai trebuie facut este sa alegeti unul.
Cand decideti ce aplicatie gratuita sa instalati, AV-Test va poate ajuta. Rezultatele testelor din septembrie 2014 au comparat mai bine de 30 de programe, cotandu-le in functie de usurinta utilizarii si calitatea protectiei. Singura mare aplicatie care lipseste de ceva vreme din catalogul lor este Lookout, un sistem popular si de calitate, dar care se pare ca nu se potriveste cu programele utilizate de ei.
In rest, toti antivirusii de care probabil ati auzit de la PC sunt acolo: AVG, Avira, Norton sunt in fruntea listei in ceea ce priveste indicatorii, insa foarte bine sa pare ca stau aplicatiileBitdefender, ESET Mobile Security & Antivirus, AVL, si produsele celor de la Cheetah Mobile, toate avand punctaj maxim.
––––––––––
Iata cele 10 aplicatii antivirus gratuite, care au inregistrat cele mai bune performante in testele din luna trecuta:
Antiy – AVL 2.3 – Instaleaza aplicatia
Bitdefender – Mobile Security 2.23 – Instaleaza aplicatia
BullGuard – Mobile Security 14.0 – Instaleaza aplicatia
ESET – Mobile Security & Antivirus 3.0 – Instaleaza aplicatia
Cheetah Mobile – Kingsoft Mobile Security 3.3 – Instaleaza aplicatia
Cheetah Mobile – Clean Master 5.8 – Instaleaza aplicatia
Cheetah Mobile – CM Security 1.8 -Instaleaza aplicatia
PSafe – Antivirus Booster & Cleaner 1.6 – Instaleaza aplicatia
Qihoo – 360MobileSecurity 1.0 – Instaleaza aplicatia
Sophos – Mobile Security 3.5 – Instaleaza aplicatia
––––––––––
In final, mai putem discuta despre o problema, aceea a diferentelor dintre modul de functionare a unui program antivirus de calculator si a unei aplicatii de mobil. Ambele scaneaza sistemele pentru a detecta programele periculoase. Insa, doar cele pentru PC sunt utilizate pentru a sterge acesti intrusi din calculatoare.
La Android, antivirusii doar sunt aratati sistemului de operare, care ii izoleaza. Apoi, ei trebuie dezinstalati de noi, la fel ca orice aplicatie de care ne-am plictisit. Asadar, trebuie mai multa atentie si nu trebuie sa uitati sa stergeti aplicatiile indicate de antivirusi. Iar daca vreti sa va hotarati ce sa alegeti, baza de date a celor de AV-TEST are mostre de peste 2 milioane de virusi. Asa ca, testele acestora sunt cat se poate de complete si relevante, deci va puteti baza de ele.
Daca vrei sa apara:
- semneaza cu numele tau, nu al firmei
- nu alerga dupa link
- scrie romaneste, nu kum apucy
- daca tii sa ataci, ataci ideea, nu persoana
Primul comentariu e moderat.