Majoritatea a auzit de diverse vulnerabilitati pe care hackerii le exploateaza pentru a accesa ilegal anumite sisteme informatice, dar pe langa vulnerabilitati exista o seama de virusi si backdoors care pot facilita acelorasi hackeri accesul la date sensibile. Internetul poate fi periculos din punctul acesta de vedere, si pentru a asigura o protectie cat mai buna, orice device care se conecteaza online ar trebui sa foloseasca un antivirus.
Problema este ca preturile anuale pentru un antivirus comercial sunt destul de ridicate pentru un „consumator casnic”, asa ca multi omit sa faca pasul asta, expunandu-se criminalitatii informatice. Din fericire exista si variante gratuite, pe care ar trebui sa le luati in considerare cat mai repede posibil. In continuare vom incerca sa vedem…
Care este cel mai bun antivirus gratuit
AVAST – Free Antivirus – cel mai popular antivirus de pe piata, in opinia noastra, cu o instalare foarte simpla si setari intuitive. Programul are un modul care ruleaza in background cu un (relativ) minim impact asupra performantelor sistemului. Exista posibilitatea unei scanari a sistemului in regim rapid sau in regim obisnuit, pentru detectarea oricarei probleme. Este un program care, pe langa protectie, ofera ca bonus si o aplicatie care permite update-uri ale software-ului si curatarea browser-ului de tot felul de aditii nedorite, cu ajutorul uneltei Browser Cleanup. In plus, este usor de instalat si are o interfata facila si pentru incepatori.
Pentru inregistrare (care este valabila 12 luni) este suficienta o adresa de e-mail. Dupa 12 luni este nevoie sa refaceti inregistrarea, in aceleasi conditii de gratuitate. Exista si varianta Pro, cu plata. Avast este probabil cel mai celebru exemplu si probabil cel mai raspandit.
Antivirusul Panda, pe de alta parte, este un produs care pe langa versiunea gratuita vine si el cu o oferta Pro, contra cost. In varianta gratuita ofera mult mai putine optiuni pe langa elementele de protectie clasice, dar varianta Pro are o foarte interesanta vaccinare a USB-urilor, reducand considerabil posibilitatea ca un malware sa acceseze device-urile USB. Un alt avantaj este acela ca Panda poate functiona complementar cu alte programe antivirus. Incapand cu versiunea 3.0 exista posibilitatea auto-vaccinarii USB si in varianta gratuita.
ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall ofera cam aceleasi lucruri, fiind si foarte usor de utilizat. Poate singura deficienta este baza de date imbunatatita zilnic (si nu la fiecare ora, asa cum se intampla in alte cazuri). Pentru cei paranoici poate parea o vesnicie sa ti se updateze baza de date cu semnaturi abia a doua zi de cand a fost descoperita o noua amenintare, in realitate insa probabilitatea ca in acele cateva ore sa fii atacat chiar de catre virusul cel nou, e destul de mica. Oricum, faptul ca este usor de folosit si vine la pachet cu un firewall plus o protectie la navigare, il face cel putin rezonabil ca alegere.
Bitdefender Free se instaleaza rapid si este reprezentantul unei firme recunoscute in domeniu. Fara indoiala, isi face treaba, dar ofera atat de putine optiuni de costumizare (nu are setari, optiuni sau tipuri de scanare) incat unora ar putea sa le para aproape imposibil de utilizat. Am putea spune ca este dedicat celor care nu au cunostinte minime in ceea ce priveste operarea unui computer.
La capatul opus se afla AVG Free Antivirus, un program care, la prima vedere, poate sa para mai complex decat este. Dar cu cateva click-uri poti face tot ce vrei, iar multitudinea de optiuni ne asigura ca avem parte de scanare anti-virus, scanarea de emailuri si protectie impotriva furtului de identitate.
Un alt sistem recunoscut este Avira, care pune la dispozitia clientilor un sistem de protectie a carui valoare a fost recunoscuta la teste (si care cauta, constant, potentialele amenintari cibernetice) si cateva instrumente online. Asa cum era de asteptat, faptul ca monitorizeaza constant si aproape draconic, duce la un consum de resurse care impacteaza asupra performantelor computerului. Este indicat ca instalarea lui sa se faca pe o masina cu specificatii tehnice de top, pentru a fi fezabil. Daca alegeti sa instalati Avira Toolbar, te protejeaza antiphishing si pe retelele sociale si blocheaza add-urile publicitare. Totul vine cu un pret, la instalare Avira inlocuind motorul de cautare implicit cu o pagina Avira.
Si, cum nici chiar cel mai bun antivirus gratuit nu are o rata de detectie de 100 %, exista si posibilitatea ca unele programe malware sa treaca nedetectate. Daca doriti o bariera de securitate in plus, ar fi bine sa utilizati un program precum Emsisoft Emergency Kit, care scaneaza suplimentar sistemul in cautare de elemente nedorite sau potential periculoase. Ca varianta, software-ul 360 Internet Security 2013 iti pune la dispozitie chiar trei antivirusi (BitDefender, QVM II si Cloud 360), poate face teste si pentru dispozitivele mobile si nu iti permite accesul pe site-uri periculoase.
Atacurile informatice au devenit din ce in ce mai dese. Nu trece saptamana sa nu vedem la stiri noi vesti despre fraude, furturi sau informatii private publicate online de hackeri. Iar daca ultima parte le afecteaza in general doar pe vedete, cu totii suntem expusi la o serie de pericole. Chiar si atunci cand nu ni se fura nimic, tot exista riscul ca un virus sa afecteze buna functionare a calculatorului sau sa il distruga cu totul.
Asadar, necesitatea unui program antivirus gratuit este evidenta si, din fericire, exista suficiente astfel de programe care pot fi instalate fara costuri, fara a necesita plata unei taxe lunare.
nfsu2storm says
ps: cum mult respect tuturor adiminstratorilor si utilizatorilor de internet un fost admin(google yahoo torrent chat) in toate domeniile de activitate (IT: politica,software, game,media)
nfsu2storm says
vreau sa va spun ca in decursul de 14 ani am facut multe teste pe jocuri si programe am facut modificari(hekuite de mine) si leam pus pe cd/dvd peste 500 de giga pt a nu ingreuna sistemul de operare si folosesc doar programele necesare iar de ceva timp nu mai folosesc anitivirus aproximativ de 2 ani de zile chiar daca imi virusez pc-ul pt ca am programe de curatat si de raparat windowsul si sa va spun de ce pt ca in ultima vreme apar noi versiuni care dau erori si sint mai bune uneori programele vechi si pot sa zic unele programe merita actualizate cum ar fi browserul Google Chrome in special pt email sa nu mai spun ca o parte din ideiile mele testate in programare si jocuri leam postat benevol pe internet fara a avea un castig ceea ce ma multumesc cu ce imi ofera viata si nu doar banul iti aduce fericirea deplina depinde pe ce drum o iei si sa te multumesti cu ce iti ofera viata(in general vorbind) iar citeodata e bine sa asculti de sfaturile altora si sa decizi tu singur ce vrei de la viata, dar sa faci cu cap. este o vorba „decit sa stii multe e mai bine sa nu stii ca altfel o iei razna” depinde de fiecare persoana in parte. ar fi multe de spus dar ma opresc aici pt ca fiecare persoana poate sa faca un „roman” intreg despre viata lui. ps: eu fac din pasiune si depun eforturi pt ai ajuta pe altii iar din anumite motive nu imi las numele adevarat pe net(am mai multe nume pe internet) din anumite cauze care sint din rea vointa de a te injosi si de a te manipula pt a iti fura ideile sau chiar identitatea in scopuri de a se inbogatii peste noapte negind cu infurare chiar daca sint vinovati.