
Internetul, inca de la aparitia lui, a adus in buzunarele speculantilor sume de ordinul milioanelor de dolari. In acest domeniu ca si in oricare altul, exista persoane care fac o munca grea, dar legala, de pe urma careia au parte de beneficii financiare mai mult decat satisfacatoare. Dar exista, ca in orice domeniu, persoane care sunt in afara legii si vor sa faca banii din diferite infractiuni, care evident produc prejudicii persoanelor care activeaza in diferite ramuri ale internetului intr-un mod legal.
Criminalitatea cibernetica a luat amploare in ultimii ani de zile, astfel in ultimul an s-au inregistrat pierderi de aproximativ 120 de miliarde de dolari, luand in calcul doar prejudiciile inregistrate si depistate, insa suma totala este cu mult peste aceasta cifra oricum impresionanta.
Roberto Testa este directorul de marketing al firmei Symantec, producatorul cunoscutul antivirus Norton, utilizat de milioane de oameni la nivel mondial. Aceasta firma lucra prin metodele pe care le are la indemana cu atacurile cibernetice in fiecare minut al zilei, pe langa multe alte firme producatoare de sisteme software de protejare a utilizatorilor de internet, insa cu toate acestea Roberto sustine ca atacurile cibernetice au devenit una dintre cele mai profitabile afaceri si probabil singura neafectata de criza in nici un fel.
Conform raportului asupra atacurilor cibernetice prezentat de acesta, 378 de milioane de persoane, utilizatori ai internetului, au fost afectate in aceasta perioada de un an de zile. Probabil dupa cum va si asteptati cele mai mari pierderi s-au inregistrat in SUA in valoare de 39,14 miliarde de dolari, pe locul doi oarecum surprinzator se regaseste China cu pierderi in valoare de 37,79 miliarde, iar pe locul trei intreaga Europa cu aproximativ 12,14 miliarde.
Potrivit companiei Symantec mai mult de jumatate dintre utilizatorii internetului nu isi iau masuri minime de securitate si protejare impotriva hackerilor, astfel devenind tinte sigure in momentul in care un rau facator intentioneaza sa fure informatii de pe calculatoarele lor sau sa ii distruga informatii pretioase de pe acesta. Protejarea tabletelor sau smartphoneurilor devine o problema noua dar esentiala, avand in vedere numarul posesorilor de astfel de gadgeturi performante, ce creste intr-un ritm accelerat. Protejarea se poate face in primul rand prin alegerea parolelor cat mai complexe dar si instalarea de programe antivirus gratuite sau cu plata, sau crearea de backupuri la intervale de timp regulate.
Raportul mai atrage atentia asupra faptului ca aproape 40% dintre posesorii de smarthphone-uri au avut probleme cu atacurile cibernetice in ultimul an. In general atacurile vizeaza conturile neprotejate din diferite domenii precum: conturile de cumparaturi de pe diferite magazine online dar si informatii financiare din diverse conturi slab protejate.
Profilul atacatorilor s-a schimbat, ei sunt in primul rand sociabili, dar si discreti sau mobili, principala arma folosita fiind profitarea de increderea emotionala a utilizatorilor prin intermediul diverselor retele de socializare si nu numai. Acelasi raport indica faptul ca 62% dintre utilizatori nu se simt in siguranta pe internet si 40% dintre acestia ar dori sa poata elimina irevocabil unele dintre datele personale expuse in mediul online prin intermediul diferitelor siteuri, conform studiului realizat de compania Symantec.
Daca vrei sa apara:
- semneaza cu numele tau, nu al firmei
- nu alerga dupa link
- scrie romaneste, nu kum apucy
- daca tii sa ataci, ataci ideea, nu persoana
Primul comentariu e moderat.