Chiar daca in Romania Chromebook-urile nu au nici macar pe aproape popularitatea pe care o au in Statele Unite, aceste gadget-uri raman o alegere excelenta ca pret si functionalitate pentru cei care au nevoie de un hibrid intre laptop si tableta si care doresc sa foloseasca un astfel de gadget doar pentru Internet.
Ce e un Chromebook?
E un produs construit special pentru Google de catre unele firme producatoare de hardware. Multe utilizatori considera ca aceste device-uri sunt de fapt incercarea companiei Google de a intra pe piata de laptop-uri. In alta ordine de idei, sunt produse construite special pentru navigarea pe Internet si/sau pentru utilizarea aplicatiilor Google in mod online sau offline. Asta inseamna ca cei ce vor un astfel de gadget pentru a utilize produsele specifice sistemului de operare Windows (oricare dintre produsele Microsoft) sau pentru editarea profesionala de imagini, programare sau altele asemanatoare, ar trebui sa se orienteze spre un laptop.
In schimb, atunci cand vorbim despre Chromebook-uri, vorbim automat despre simplitate, despre produse usor de utilizat, despre produse rapide si relativ ieftine ca pret. Un alt mare avantaj al lor e faptul ca nu exista virusi care sa poata pune in pericol datele, dat fiind faptul ca sistemul de operare Chrome nu utilizeaza aplicatii executabile. Chiar daca ele vin cu o capacitate de stocare destul de mica (comparativ cu un laptop, cel putin), utilizatorii lor primesc in primii 2 ani 100 de GB de spatiu in Google Drive 100% gratuit. In principiu, majoritatea Chromebook-urilor au o capacitate scazuta de stocare, insa cu ajutorul unui hard disk SSD, problema aceasta e rezolvata rapid, fara ca viteza de rulare a continutului acestora sa fie alterata in vreun fel.
Posibilitatea de a rula aplicatii offline, un mare avantaj
Posesorii de Chromebook-uri pot rula, chiar si in versiune offline, serviciile Google, inclusiv Google Calendar, Google Drive, Gmail Offline, precum si Kindle Cloud Reader, Quick Note. In Chrome Web Store se gasesc numeroase alte aplicatii care pot fi cumparate sau care pot fi downloadate, inclusiv o serie de jocuri. La unele device-uri mai noi, aplicatii ca Angry Brids sau Cut the Rope vin preinstalate, ele putand fi totusi dezinstalate oricand si inlocuite de alte jocuri.
Update-urile se fac automat si gratuit
Tocmai pentru a mentine securitatea la un nivel ridicat, update-urile se fac automat si nu e nevoie ca utilizatorii sa faca ceva in acest sens. Google pune mare pret pe siguranta datelor si a sistemului in sine, astfel ca orice potentiala bresa de securitate e rezolvata rapid.
Care sunt cele mai bune Chromebook-uri de pe piata?
In principiu, comparand performantele celor mai populare Chromebook-uri, se pot distinge cateva asemanari. In topul celor mai cumparate astfel de device-uri se gasesc produse care au:
Un display de 11,6 inch (aproximativ 29,5 cm);
Procesoare de 1,1-1,7 Ghz;
2-4 Gb de memorie RAM;
16-32 Gb de memorie interna;
sistemul de operare Chrome OS;
Astfel, Chromebook-urile care se incadreaza in categoriile de mai sus ar fi HP Chromebook 11, Acer Chromebook C720, Acer Chromebook C710, Dell Chromebook 11 si Toshiba CB35 Chromebook.
Tu ti-ai dori un Chromebook? La ce pret l-ai considera atractiv ca achizitie?
Daca vrei sa apara:
- semneaza cu numele tau, nu al firmei
- nu alerga dupa link
- scrie romaneste, nu kum apucy
- daca tii sa ataci, ataci ideea, nu persoana
Primul comentariu e moderat.