Pe langa un HDD performant, adaugarea unui SSD intr-un laptop sau computer, este printre cele mai bune upgrade-uri pe care le poti face. Fiind o tehnologie noua, inca mai avem multe de invatat despre ea. De remarcat faptul ca expresia HDD SSD este un non sens, cu toate ca se foloseste destul de des. Veti afla de ce, in paragraful urmator.
Ce este SSD? Exista HDD SSD?
SSD este prescurtarea de la Solid-State Drive si este un dispozitiv de stocare pentru laptopul tau. Acesta este foarte asemanator cu un hard disk, un dispozitiv standard de stocare a informatiei pe calculator. De fapt nu ai observa diferenta dintre acestea doua daca nu ar avea metode diferite de operare.
HDD-urile isi stocheaza informatia pe un disc de metal care se invarte la o anumita viteza, aceasta variaza in functie de performantele care le poate atinge acel HDD, iar atunci cand vreti sa accesati o anumita informatie de pe el, o componenta in forma de ac (numita cap), isi muta pozitia in locul in care este stocata aceasta. Componentele unui SSD nu se misca deloc, acesta isi stocheaza informatiile in niste blocuri, iar cand computerul are nevoie de informatia necesara, SSD-ul i-o da pur si simplu. Aceasta este o simpla explicatie, bineinteles, insa procesul prin care trec cele doua pentru redarea informatiei este diferita, SSD-ul fiind mult mai rapid si mai eficient (vezi graficul de mai jos pentru comparatie).
Asa ca, upgradarea Hard – SSD este una binevenita pentru ca iti mareste viteza laptopului considerabil. Un SSD nou, va poate accelera viteza calculatorului in diverse moduri:
- Va poate reduce timpul de pornire al calculatorului
- Aplicatiile vor porni instant!
- Salvarea si deschiderea anumitor documente nu va mai dura o vesnicie
- Copierea fisierelor dintr-un loc in altul se va face aproape instant
- Per total, computerul tau se v-a transforma peste noapte.
Cu toate ca pana acum este o idee excelenta upgradarea la un SSD, trebuie sa stiti si partile mai putin bune ale acestui device. In primul rand, spatiul, este o problema destul de mare pentru ca un SSD nu v-a putea stoca atat de multa informatie cat poti stoca pe un HDD. Se mai pune si problema de pret, 100 de giga de stocare pe un SSD sunt de cateva ori mai scumpi dacat 100 de giga stocati pe un HDD, asta fiind o diferenta considerabila. Solutia pentru aceasta problema este ca pe acelasi calculator sa tineti atat un HDD cat si un SSD, ca sa va puteti bucura de viteza oferita de un SSD fara sa va puneti problema de spatiu.
Una dintre cele mai intalnite probleme la un SSD este adaptarea acestuia la sistemul de operare. Majoritatea HDD-urilor sunt facute sa aiba minim 500 de giga spatiu de stocare, cu pana la 2TB. Scazand la 120 de giga sau 240 de giga, cat are un SSD accesibil, poate fi o treaba destul de grea. Veti fi nevoit sa faceti sacrificii, insa sunt cai prin care puteti rezolva aceasta problema mai usor. In primul rand, o poti lua de la capat, sa formatezi calculatorul si sa stergi ce nu aveti nevoie. Odata cu acest pas, cu siguranta vei gasi ce sa sacrifici pentru a avea suficient spatiu. O a doua optiune ar fi sa migrati informatiile de pe vechiul HHD cu toate ca sansele sunt destul de mici sa puteti sa transferi toata informatia.
Tabloul perfect este, dupa cum va spuneam si mai sus, sa rulati si HHD-ul si SSD-ul in acelasi timp, iar pe SSD sa tineti sistemul de operare in timp ce pe HDD stocati fisierele de care aveti nevoie.
Daca vrei sa apara:
- semneaza cu numele tau, nu al firmei
- nu alerga dupa link
- scrie romaneste, nu kum apucy
- daca tii sa ataci, ataci ideea, nu persoana
Primul comentariu e moderat.