Inca de la aparitia sistemelor de calcul si a spatiilor virtuale, utilizatorii au intampinat probleme in ceea ce priveste spatiul de stocare pe care il au la dispozitie, acesta fiind de multe ori insuficient pentru a putea stoca toate documentele si fisierele importante. Mai mult de atat, cand internetul era inca un concept nou, asemeni serverelor de gazduire, posibilitatile de a stoca ceva erau mult mai limitate si mai ales, scumpe.
O data cu dezvoltarea tuturor tehnologiilor, si spatiul de stocare pe care il poate avea un dispozitiv, precum un calculator, a devenit mult mai accesibil si mai mare. A fost posibil in timp pentru un sistem PC sa poata avea mai mult de un hard-disk si astfel si mai mult spatiu de stocare. In acelasi timp, existau si medii externe, precum dischetele, CD-urile si DVD-urile dar si diverse modele de carduri, unele special create doar pentru anumite modele si in special pentru laptopuri.
Pe masura ce sistemele PC si alte dispozitive s-au dezvoltat si au deveni din ce in ce mai accesibile pentru publicul larg su apart noi tipuri de conexiune, precum cea USB si astfel si noi modalitati de a realiza spatii externe de stocare sub forma stick-urilor USB, alaturi de hard-disk-urile externe, foarte populare pentru multi ani la rand si utilizate inca si azi.
Ca si alte componente ale unui calculator, si spatiul de stocare, mai noi in format SSD trebuie sa fie cat mai incapator, pentru a putea instala si stoca cat mai multe aplicatii si fisiere. Este insa un mediu de stocare destul de scump si astfel, este necesara in multe cazuri prezenta unui mediu de stocare extern care sa fie poate si cat mai mobil si usor de accesat, in acest sens, cea mai buna alegere fiind mai sus mentionatul stick USB. Astfel de dispozitive sunt realizate de diverse companii din domeniul IT&C si pot avea anumite tipuri de conexiune, spatii si viteze de citire si copiere. De exemplu, in prezent cele mai bune sunt cele ce dispun de conexiunea USB 3.0 precum si cele ce pot fi conectate prin intermediul ambelor capete la mai multe surse, ca si Type-C sau Mico-USB, perfecte astfel si pentru smartphone-uri, tablete sau laptopuri de ultima generatie, subtiri si compacte ce au eliminat sloturile USB in favoarea celor de dimensiuni mai mici.
Prin faptul ca sunt atat de mici, aceste stick-uri pot fi transportate oriunde si utilizare oricand. Comparativ cu hard-disk-urile externe, nu au nevoie de conectare la o sursa de alimentare si la dispozitivul in cauza si totodata, nu trebuie pastrate in conditii atat de speciale. Iar in ceea ce priveste spatiul de stocare, exista modele care depasesc chiar si 4TB, ceea ce este foarte mult, suficient pentru a stoca o gramada de seriale TV, filme sau aplicatii de mari dimensiuni. In interiorul spatiului pot fi realizate foldere si fisiere si pot fi realizate mutari intre acestea fara nicio restrictie si fara a pierde informatii, la viteze foarte mari.